CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση 3/11/2005

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια
Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων Προβληθείτε στο CyberGym.gr

Εφαρμογή των Οδηγιών στους Έλληνες

 

Η Ελληνική πραγματικότητα της διατροφής αρχίζει από τη ... μαμά που ταΐζει με το ζόρι τον κανακάρη της (ή την ... κανακάρο της!) για να δικαιολογήσει τη δική της βουλιμία καθώς και εκείνη του κοιλαρά μπαμπά!!!

Άρχισα άσχημα?

Δεν νομίζω! Έχετε δει ελληνικό τραπέζι τετραμελούς οικογένειας με λιγότερα από δέκα πιάτα? Τα τυριά, οι σαλάτες, τα μεζεδάκια, το κύριο φαγητό και οι ... ιδιοτροπίες όσων δεν τρώνε ... φασολάκια επειδή έχουνε ... ίνες! Έρε ξύλο που θέλετε!

Αμ στις ταβέρνες! Τα ορεκτικά, τα πρώτα πιάτα, τα δεύτερα πιάτα, τα επιδόρπια, τα ... χωνευτικά και ο καφές ο ... λάιτ!!!

Στα ... Βλάχικα; Μισό αρνί και κόκα-κόλα ... λάιτ οι σύγχρονοι ... Γαργαντούες!!!

Στο www.cybergym.gr βρίσκετε λεπτομερείς οδηγίες διατροφής από ειδικούς της διατροφής.

Μετά, όλοι μαζί στη ... Δρούζα για να μας πει η ... Γώγα ότι είναι ... ψυχολογικό!!!

 

Αλλά ας δούμε άλλη μια φορά τις συμβουλές του προηγούμενου άρθρου και ας τονίσουμε μερικά σημεία που μάλλον τα περάσαμε στο ... ντούκου! Θέλετε να αλλάξετε το ... προφίλ του Έλληνα; Φροντίστε τη διατροφή σας και κυρίως των παιδιών σας!                           (Σκασίλα σου ... είπες???)

 

Μιλάμε για την υγιεινή διατροφή των ... υγιών ανθρώπων! Ποιός υγιής πάει στον γιατρό για να τον ρωτήσει τι και πώς να τρώει; Κανείς! Πρώτα περιμένουμε να αρρωστήσουμε και μετά να πάμε στο γιατρό, ώστε να ... "πιάσουν τόπο" τα λεφτά που θα πληρώσουμε στην επίσκεψη! Στο μεταξύ, πολλοί από μας κάνουν το στομάχι τους σκουπιδοντενεκέ ρίχνοντας μέσα ό,τι βρουν μπροστά τους!

Όπως και για κάθε τι στη ζωή, ό,τι επιθυμούμε δεν είναι και αυτό που "πρέπει"! Και οι γευστικές επιθυμίες δεν είναι πάντα και οι ενδεδειγμένες για την υγεία μας.

Ας δούμε, λοιπόν, μια ερμηνευτική περίληψη των προηγουμένων.

 

1 - ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων και ποτών περιεκτικών σε θρεπτικά συστατικά από τις βασικές ομάδες τροφίμων επιλέγοντας τα τρόφιμα που περιορίζουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και τριγλυκεριδίων, τη χοληστερόλη, τα προστιθέμενα σάκχαρα, το αλάτι και το οινόπνευμα.  

Επιδιώκετε τις συνιστώμενες προσλήψεις στα πλαίσια των ενεργειακών σας αναγκών με την υιοθέτηση ενός σχεδίου ισορροπημένης διατροφής, όπως είναι ο οδηγός των Κατευθυντήριων Οδηγιών Διατροφής  ή το Σχέδιο Διατροφής κατά της Υπέρτασης.

 

Οι θερμιδικές σας ανάγκες είναι οι θερμίδες που ξοδεύετε κάθε μέρα. Επομένως οι οδηγίες μας λένε να μην ξεπερνάμε αυτές τις θερμίδες. Αν έχετε ανάγκη από 2000 θερμίδες την ημέρα εκεί θα πρέπει και να περιοριστείτε, διότι αν με την τροφή προσλαμβάνετε 2500 θερμίδες την ημέρα και κάθε μέρα, άσχετα αν αυτές προέρχονται από πρωτεΐνες ή λίπη ή υδατάνθρακες, τότε παίρνετε μισό κιλό τη εβδομάδα σε λίπος, δηλαδή δύο το μήνα ή 24 το χρόνο!

Για τη σωστή λειτουργία των οργάνων του σώματός σας θα πρέπει να έχετε όρια στην πρόσληψη κορεσμένων λιπών και τριγλυκεριδίων, τη χοληστερόλη, τα προστιθέμενα σάκχαρα, το αλάτι και το οινόπνευμα.  

Όταν λέμε "ισορροπημένη διατροφή" εννοούμε να τρώτε από όλα τα τρόφιμα, ώστε να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα συστατικά, και αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να τρώτε κάποια φαγητά τότε πρέπει να βρείτε άλλο τρόπο να παίρνετε τις συνιστώμενες προσλήψεις των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα φαγητά που δεν τρώτε και άρα στερείστε!

 

2 - Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΑΣ

Για να διατηρήσετε το βάρος του σώματός σας σε ένα υγιές επίπεδο, να ισορροπείτε τις θερμίδες πρόσληψης από τα τρόφιμα και τα ποτά με τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα.  

Για να αποτρέψετε το βαθμιαίο κέρδος βάρους κατά τη διάρκεια του χρόνου, κάνετε μικρές μειώσεις στις θερμίδες τροφίμων και ποτών και αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.  

 

Τεμπελχανία, από το σπίτι στο αυτοκίνητο, από το αυτοκίνητο στο γραφείο και ανάποδα, πώς να μην κάνετε ... σαμπρέλα γύρω από την μέση! Δεν είναι ... αμάρτημα, αλλά χάνεις στο ... σεξ! (Το μόνο ... κίνητρο!)

Συγκρατήστε τον τρόπο που τρώτε, αλλά δώστε και την πρέπουσα προσοχή στην τελευταία γραμμή των προηγούμενων συμβουλών: αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα.

Πηγαίνετε και σε κανένα γυμναστήριο! Όχι μόνο για να φοράτε τη φόρμα της γυμναστικής ή για να το λέτε στο γραφείο ή για ... καμάκι, αλλά πραγματικά για να ιδρώσετε στην προσπάθεια, να αυξήσετε τις δυνατότητες του καρδιαγγειακού σας συστήματος και για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Εκείνο που "καίει" το λίπος στο σώμα μας δεν είναι ούτε τα κόκαλα, ούτε τα όργανα, ούτε το ίδιο το λίπος μας, αλλά είναι το μυϊκό μας σύστημα και όταν λειτουργεί και όταν κοιμόμαστε (υπολειτουργεί)! Για το ίδιο βάρος δύο ανθρώπων και για τον ίδιο τρόπο ζωής, καίει περισσότερο λίπος εκείνος που έχει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Επομένως η πρώτη φροντίδα κάποιου που θέλει να αδυνατίσει είναι να κάνει βάρη, ώστε να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα. Φυσικά, ταυτόχρονα πρέπει να κάνει και αεροβική άσκηση, ώστε η καρδιά του να μπορέσει να υποστηρίξει κάθε του προσπάθεια.

Διαλέξτε, λοιπόν, ένα καλό γυμναστήριο με κριτήριο τον γυμναστή που θα σας γυμνάζει και όχι τα εφετζίδικα όργανα και τις μουσικές!!! Και όχι να είναι το πρώτο που κόβετε όταν στριμώχνεστε οικονομικά! Στην ταβέρνα δίνετε 30 ευρώ τη βραδιά, στο γυμναστήριο δεν δίνετε 45 το μήνα για την υγεία σας???

 

3 - Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Για να μειώσετε τον κίνδυνο κάποιας χρόνιας πάθησης στην ενηλικίωση: να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης, πιο εντατικής από τη συνηθισμένη σας δραστηριότητα, στην εργασία ή το σπίτι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Για να βοηθήσετε στον έλεγχο του βάρους του σώματος: συμμετέχετε για περίπου 60 λεπτά σε δραστηριότητα μέτριας προς υψηλής έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, ενώ δεν θα υπερβαίνετε τις ανάγκες θερμιδικής πρόσληψης.  

Για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους κατά την ενηλικίωση: συμμετέχετε για τουλάχιστον 60 έως 90 λεπτά σε μια καθημερινή σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπερβαίνετε τις ανάγκες θερμιδικής πρόσληψης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πρέπει να συμβουλευθούν κάποιον ειδικό υγείας πριν συμμετέχουν σε αυτό το επίπεδο δραστηριότητας.  

Επιτύχετε μια καλή φυσική κατάσταση περιλαμβάνοντας ασκήσεις καρδιαγγειακής βελτίωσης, διατάσεις για την ευελιξία και ασκήσεις με μεταβλητές αντιστάσεις βαρών ή γυμναστικής εδάφους για τη μυϊκή ανάπτυξη και την αντοχή.  

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα! Τα λέει όλα λέξη προς λέξη! Όσο και να κοστίζει σε χρόνο, θα πρέπει να το πάρετε απόφαση. Μάθετε να ασκείστε, πρόκειται για την υγεία σας!

 

4 - ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ

Καταναλώνετε ικανοποιητικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών παραμένοντας μέσα στις ενεργειακές σας ανάγκες. Δύο φλιτζάνια φρούτων και 2,5 φλιτζάνια λαχανικών συστήνονται ανά ημέρα, όταν αναφερόμαστε σε μια ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων, με υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσά ανάλογα με το επίπεδο πρόσληψης θερμίδων.  

Επιλέγετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. Ειδικότερα, επιλέγετε και από τις πέντε φυτικές υποομάδες (σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά και άλλα λαχανικά) αρκετές φορές την εβδομάδα.  

Καταναλώνετε 90 γρ. ή περισσότερα δημητριακών ολικής άλεσης ανά ημέρα, με το υπόλοιπο των συνιστώμενων δημητριακών να προέρχονται από εμπλουτισμένα ή ολικής άλεσης προϊόντα. Γενικά, τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά πρέπει να είναι ολικής άλεσης.  

Καταναλώνετε 3 φλιτζάνια ανά ημέρα, χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γάλακτος ή ισοδύναμων γαλακτοκομικών προϊόντων.  

Στο www.cybergym.gr βρίσκετε λεπτομερείς οδηγίες διατροφής από ειδικούς της διατροφής.

Καθιερώστε ένα εβδομαδιαίο διατροφικό σχεδιασμό με τρία γεύματα την ημέρα και τρία "μικρά σνακ" ενδιάμεσα. Περιλάβετε σε αυτό τον εβδομαδιαίο σχεδιασμό μια ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες με στόχο την καθημερινή πρόσληψη όλων των μακροθρεπτικών συστατικών στις μεγάλες απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες, αλλά και όλων των μικροθρεπτικών συστατικών στις Προτεινόμενες Ημερήσιες Ποσότητες κατά μέσον όρο στη διάρκεια της εβδομάδας.

 

5 - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΙΠΗ

Καταναλώνετε λιγότερο από 10 τοις εκατό των θερμίδων από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και λιγότερο από 300 mg/ημέρα της χοληστερόλης και κρατήστε την πρόσληψη transfatty όξινη όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.  

Κρατήστε τη συνολική πρόσληψη λίπους, τέτοια ώστε να παίρνετε το 20 έως 35% των θερμίδων από αυτό, με τα περισσότερα λίπη να προέρχονται από τις πηγές πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως τα ψάρια, τα καρύδια και τα φυτικά έλαια.  

Κατά την επιλογή και την προετοιμασία του κρέατος, των πουλερικών, των ξηρών φασολιών και του γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, κάνετε επιλογές που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λίπος.  

Περιορίστε τη λήψη των λιπών και των ελαίων των υψηλών στα κορεσμένα ή/και transfatty οξέα, επιλέγοντας προϊόντα χαμηλά σε τέτοια λίπη και έλαια.  

 

Δεν είναι δύσκολο να μάθουμε απέξω τι μπορούμε να τρώμε πολύ, αρκετά λίγο ή καθόλου, ακόμα και αν είμαστε οι πιο πολυάσχολοι του κόσμου! Μέσα στις δικές μας σελίδες θα βρείτε σε λίγο μικρούς πίνακες τροφών που αποφεύγουμε ή που επιδιώκουμε για τους "πολυάσχολους"!

 

6 - ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Επιλέγετε πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά.  

Επιλέγετε και προετοιμάζετε τρόφιμα και ποτά με λίγη προστιθέμενη ζάχαρη ή άλλες θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, σύμφωνα με τις ποσότητες που προτείνονται από τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Διατροφής και το Σχέδιο Διατροφής κατά της Υπέρτασης.

Μειώστε την επίπτωση της οδοντικής τερηδόνας εφαρμόζοντας καλή στοματική υγιεινή και καταναλώνοντας ζάχαρη και αμυλούχα τρόφιμα και ποτά λιγότερο συχνά.  

 

7 - ΤΟ ΝΑΤΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΙΟ

Καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 mg (περίπου 1 κσ. άλατος) νατρίου ανά ημέρα.  

Επιλέγετε και προετοιμάζετε τα τρόφιμα με λίγο αλάτι. Συγχρόνως, καταναλώνετε τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.  

 

8 - ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ

Εκείνοι που επιλέγουν να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να το κάνουν τόσο λογικά και με μετριοπάθεια, όσο είναι η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού ανά ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτών ανά ημέρα για τους άνδρες.

Τα οινοπνευματώδη ποτά δεν πρέπει να καταναλώνονται από μερικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη οινοπνεύματος, των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης που μπορεί να μείνουν έγκυες, των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, παιδιών και εφήβων, ατόμων που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το οινόπνευμα, και εκείνων με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή, επιδεξιότητα ή συντονισμό, όπως είναι η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων.  

 

9 - Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Για να αποφύγετε μικροβιακές ασθένειες από τις τροφές:

Να πλένετε καλά τα χέρια, τις επιφάνειες επαφών των τροφίμων και τα φρούτα και λαχανικά.  Το κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει να πλένονται ή να ξεπλένονται.

Να διαχωρίζετε τα ωμά, τα μαγειρεμένα και τα έτοιμα για άμεση κατανάλωση τρόφιμα, όταν τα ψωνίζετε, τα προετοιμάζετε ή τα αποθηκεύετε.  

Να μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε μια ασφαλή θερμοκρασία που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς.

Να καταψύχετε τα τρόφιμα που αλλοιώνονται αμέσως και να τα ξεπαγώνετε κατάλληλα.  

Αποφύγετε το ωμό (μη παστεριωμένο) γάλα ή οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρευμένα αυγά, μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά, ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας και πουλερικά, μη παστεριωμένους χυμούς και ακατέργαστους ωμούς βλαστούς.  

 

Οι προηγούμενες οδηγίες διατροφής συνοψίζονται περιληπτικά στον επόμενο Πίνακα!

1- Η Βασική μας Διατροφή πρέπει να αποτελείται από:

Τρόφιμα και ποτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με περιορισμό σε κορεσμένα λίπη, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και οινόπνευμα. 

Επιδιώκουμε τις ιατρικά Συνιστώμενες Ημερήσιες Προσλήψεις στα μάκρο- και μίκρο-θρεπτικά συστατικά χωρίς να βγαίνουμε από τα πλαίσια των ενεργειακών μας αναγκών, δηλαδή ισορροπώντας τις θερμίδες πρόσληψης με τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας.

2 - Ο Έλεγχος του Βάρους μας

 

Για να αυξήσουμε, μειώσουμε, διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιές επίπεδο (υγιές ποσοστό λίπους χωρίς στέρηση θρεπτικών συστατικών):

1) αυξάνουμε, μειώνουμε, διατηρούμε τις θερμίδες πρόσληψης από τα τρόφιμα και τα ποτά ως προς τις θερμίδες που καταναλώνει το σώμα μας, και

2) αυξάνουμε, αν χρειάζεται, τις δαπανώμενες θερμίδες από το σώμα μας με επιλεγμένη σωματική δραστηριότητα.

3 - Η Σωματική μας Δραστηριότητα

 

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο κάποιας χρόνιας πάθησης στην ενηλικίωση και για να ελέγχουμε το βάρος μας ασκούμαστε για τουλάχιστον 30-90 λεπτά σε μέτρια ένταση, πιο εντατική από την καθημερινή μας δραστηριότητα, 4-6 ημέρες της εβδομάδας, ελέγχοντας πάντα την πρόσληψη θερμίδων.

Επιδιώκουμε μια καλή φυσική κατάσταση περιλαμβάνοντας ασκήσεις καρδιαγγειακής βελτίωσης, διατάσεις για την ευελιξία και ασκήσεις με μεταβλητές αντιστάσεις βαρών ή γυμναστικής εδάφους για τη μυϊκή ανάπτυξη και την αντοχή.  

4 - Οι Συνιστώμενες Ομάδες Τροφίμων

Πρέπει να καταναλώνουμε ικανοποιητικές ποσότητες φρούτων και λαχανικών παραμένοντας μέσα στις ενεργειακές μας ανάγκες. Δύο φλιτζάνια φρούτων και 2,5 φλιτζάνια λαχανικών συστήνονται ανά ημέρα, όταν αναφερόμαστε σε μια ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων, με υψηλότερα ή χαμηλότερα ποσά ανάλογα με το επίπεδο πρόσληψης θερμίδων.  Επιλέγουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα από τις πέντε φυτικές υποομάδες (σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, όσπρια, αμυλούχα λαχανικά και άλλα λαχανικά) αρκετές φορές την εβδομάδα.  

Καταναλώνουμε 90 γρ. ή περισσότερα δημητριακών ολικής άλεσης ανά ημέρα, με το υπόλοιπο των συνιστώμενων δημητριακών να προέρχονται από εμπλουτισμένα ή ολικής άλεσης προϊόντα. Γενικά, τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά πρέπει να είναι ολικής άλεσης.  

Καταναλώνουμε 3 φλιτζάνια ανά ημέρα, χωρίς λίπος ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γάλακτος ή ισοδύναμων γαλακτοκομικών προϊόντων.  

5 - Προσοχή στα Λίπη!

Πρέπει να παίρνουμε μόνο το 20 έως 35% των θερμίδων πρόσληψης από το λίπος, με λιγότερο από 10% των θερμίδων πρόσληψης από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα και λιγότερο από 300 mg/ημ χοληστερόλης. Κρατάμε την πρόσληψη transfatty όξινη όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.

Επιλέγουμε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λίπος κρέατα, πουλερικά, ξηρά φασόλια και γαλακτοκομικά.

Παίρνουμε τα περισσότερα λίπη από τις πηγές πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως τα ψάρια, τα καρύδια και τα φυτικά έλαια.  

Περιορίζουμε τη λήψη των λιπών και των ελαίων των υψηλών στα κορεσμένα ή/και transfatty οξέα, επιλέγοντας προϊόντα χαμηλά σε τέτοια λίπη και έλαια.  

6 - Οι Υδατάνθρακες

Επιλέγουμε πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά.  

Επιλέγουμε και προετοιμάζουμε τρόφιμα και ποτά με λίγη προστιθέμενη ζάχαρη ή άλλες θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, σύμφωνα με τις ποσότητες που προτείνονται από τις Ιατρικές Οδηγίες Διατροφής.

Μειώνουμε την επίπτωση της οδοντικής τερηδόνας εφαρμόζοντας καλή στοματική υγιεινή και καταναλώνοντας ζάχαρη και αμυλούχα τρόφιμα και ποτά λιγότερο συχνά.  

7 - Το Νάτριο και το Κάλιο

Καταναλώνουμε λιγότερο από 2.300 mg (περίπου 1 κουτάλι σούπας άλατος) νατρίου ανά ημέρα.  

Επιλέγουμε και προετοιμάζουμε τα τρόφιμα με λίγο αλάτι. Συγχρόνως, καταναλώνουμε τα πλούσια σε κάλιο τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.  

8 - Τα Οινοπνευματώδη Ποτά

Πίνουμε (αν πίνουμε!) οινοπνευματώδη ποτά τόσο λογικά και με μετριοπάθεια, όσο είναι η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού ανά ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτών ανά ημέρα για τους άνδρες.

Τα οινοπνευματώδη ποτά δεν πρέπει να καταναλώνονται από μερικά άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη οινοπνεύματος, των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης που μπορεί να μείνουν έγκυες, των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν, παιδιών και εφήβων, ατόμων που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το οινόπνευμα, και εκείνων με συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.

Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν προσοχή, επιδεξιότητα ή συντονισμό, όπως είναι η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανημάτων.  

9 - Η Υγιεινή των Τροφίμων

Για να αποφύγετε μικροβιακές ασθένειες από τις τροφές:

Να πλένετε καλά τα χέρια, τις επιφάνειες επαφών των τροφίμων και τα φρούτα και λαχανικά.  Το κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει να πλένονται ή να ξεπλένονται.

Να διαχωρίζετε τα ωμά, τα μαγειρεμένα και τα έτοιμα για άμεση κατανάλωση τρόφιμα, όταν τα ψωνίζετε, τα προετοιμάζετε ή τα αποθηκεύετε.  

Να μαγειρεύετε τα τρόφιμα σε μια ασφαλή θερμοκρασία που σκοτώνει τους μικροοργανισμούς.

Να καταψύχετε τα τρόφιμα που αλλοιώνονται αμέσως και να τα ξεπαγώνετε κατάλληλα.

Αποφύγετε το ωμό (μη παστεριωμένο) γάλα ή οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν ωμά ή μερικώς μαγειρευμένα αυγά, μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά, ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας και πουλερικά, μη παστεριωμένους χυμούς και ακατέργαστους ωμούς βλαστούς.  

 


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί