CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση  26/9/2005

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια
Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων Προβληθείτε στο CyberGym.gr

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης

 

Από το έντυπο του Δήμου των Αθηναίων "Ώρα για Ενημέρωση - Ώρα για Δράση", το οποίο διανεμήθηκε κατά την εβδομάδα Διαβήτη, 10 - 15 Σεπτεμβρίου 2005.

 

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προκαλείται από μερική ή πλήρη έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό. Ο όρος «σακχαρώδης διαβήτης» είναι ελληνικός και σημαίνει την υπερβολική αποβολή ούρων (διαβήτης) που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρου (σακχαρώδης).

 

Η φυσιολογική λειτουργία 

Δύο ορμόνες - η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη - που παράγονται στο πάγκρεας εξασφαλίζουν τον καλό έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ανεξάρτητα από το πόσο φάγαμε ή το πόσο ασκηθήκαμε. Έπειτα από ένα γεύμα με πολλούς υδατάνθρακες, τα σάκχαρα απορροφώνται πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία. Το σώμα, μέσω των δύο αυτών ορμονών, κρατά αυτόματα τη γλυκόζη του αίματος στο σωστό επίπεδο, καθώς η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα δεν πρέπει να ανεβεί πολύ ψηλά ή να πέσει πολύ χαμηλά.

 

Η ασθένεια 

Στον διαβήτη το πάγκρεας παράγει πολύ λίγη ινσουλίνη, για να μπορέσει να βάλει όλη τη γλυκόζη από το αίμα στα μυϊκά και τα άλλα κύτταρα. Η ινσουλίνη εκκρίνεται στην κυκλοφορία και πηγαίνει μαζί με το σάκχαρο στα κύτταρα του οργανισμού. Η ινσουλίνη δρα σαν «κλειδί» ανοίγοντας τις πόρτες των τοιχωμάτων των μυϊκών κυττάρων και καθιστώντας δυνατή την είσοδο του σακχάρου από το αίμα στο κύτταρο για την παραγωγή ενέργειας.

Άλλά, όταν έχετε διαβήτη, δεν μπορείτε να παράγετε αρκετά από αυτά τα «κλειδιά» για να ανοίξετε τις «πόρτες» που χρειάζονται στα κύτταρά σας. Όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να φτάσει στους μύες και στα άλλα κύτταρα για να παράγει ενέργεια, αισθάνεστε κουρασμένος, και αν η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί, τότε συσσωρεύεται στην κυκλοφορία.

Έτσι, ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περίσσια ποσότητα σακχάρου απεκκρίνεται επίσης στα ούρα, και γι' αυτό στα παλαιότερα χρόνια οι γιατροί έκαναν διάγνωση της ασθένειας από τη γλυκιά γεύση των ούρων των ατόμων με διαβήτη.

 

Φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο στο αίμα

 

Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που βοηθούν τους γιατρούς να διαγνώσουν τον διαβήτη. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, οι άνθρωποι χωρίς διαβήτη έχουν σάκχαρο νηστείας όχι υψηλότερο των 110 mg/dl, ενώ δύο ώρες μετά το φαγητό το σάκχαρο δεν υπερβαίνει τα 140 mg/dI.

Όμως, αν το σάκχαρο νηστείας είναι 125 mg/dl ή περισσότερο και/ή ανεβαίνει πάνω από 200 mg/dl ύστερα από ένα γεύμα, τότε τίθεται η διάγνωση του διαβήτη.

Άτομα που έχουν επίπεδα σακχάρου ενδιάμεσα των φυσιολογικών και των διαβητικών τιμών λέγεται ότι έχουν «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη» (ΔΑΓ), μια κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη στο μέλλον. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια ειδική εξέταση για να θέσει την ακριβή διάγνωση.

 

Οι τύποι του σακχαρώδη διαβήτη

 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι διαβήτη:

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 

Στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (που αλλιώς λέγεται και ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης) το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού - που σε φυσιολογικές συνθήκες καταπολεμά βακτηρίδια, ιούς και κάθει είδους μικρόβια - προσβάλλει τα νησίδια του παγκρέατος και τα καταστρέφει μέσα σε διάστημα μηνών μέχρι ετών. Αυτή είναι η αιτία που το πάγκρεας των ασθενών αυτών παράγει πάρα πολύ λίγη ή και καθόλου ινσουλίνη.

Πολύ γρήγορα το www.cybergym.gr θα σας δίνει ΔΩΡΕΑΝ λεπτομερείς συνταγές διατροφής βασισμένες σε οποιαδήποτε από τις δέκα πιο γνωστές δίαιτες στον κόσμο!!!

Αμέσως μετά τη διάγνωση της νόσου απαιτείται πάντα θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, η οποία πρέπει να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ο μηχανισμός που προκαλεί την εμφάνιση της νόσου παραμένει ακόμα άγνωστoς. Γενετικoί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, η πιθανότητα όμως κληρονομικής μετάδοσής της στο πλαίσιο της οικογένειας είναι μικρή: Αν ένας από τους γονείς είναι διαβητικός τύπου 1, η πιθανότητα να προσβληθεί το παιδί του από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι κάτω από το 5%.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή και στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 υπολογίζεται στις 30.000 περίπου.

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συνήθως εμφανίζεται βραδέως στους ενήλικες. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν τα -β κύτταρα στο πάγκρεας αρχίζουν να γίνονται ανεπαρκή και να παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη για τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ και αυτή που παράγεται δεν μπορεί να ασκήσει κανονικά τη δράση της. Αυτή ακριβώς η ανεπάρκεια γίνεται εμφανέστερη ιδιαίτερα μετά το φαγητό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια είναι κληρονομική. Ο τύπου 2 διαβήτης εμφανίζεται στα άτομα της ίδιας οικογένειας, ενώ συχνά διαγιγνώσκεται και σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες.

Ο τρόπος ζωής αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για το αν ένα άτομο με προδιάθεση να αναπτύξει τύπου 2 διαβήτη πρόκειται πράγματι να εμφανίσει το πρόβλημα.

Γυναίκες που εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης (διαβήτης κυήσεως) έχουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη στη μετέπειτα ζωή τους.

Συχνά για μακρύ χρονικό διάστημα η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με δίαιτα. Αρχικά τα συγκεκριμένα άτομα παράγουν πολλή ενδογενή ινσουλίνη και αν χάσουν βάρος, τότε είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η ασθένεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ενέσεις ινσουλίνης. Αργότερα, όμως, μπορεί να καταστεί αναγκαία η θεραπεία με χάπια ή και με ενέσεις ινσουλίνης.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 700.000 άτομα πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όμως, μόνον 500.000 περιπτώσεις έχουν διαγνωστεί. Οι υπόλοιποι ζουν δυστυχώς στην άγνοια.

 

Συμπτώματα του διαβήτη

 

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να γίνεται αντιληπτή με συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα:

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι απαραίτητο να εμφανισθούν ταυτόχρονα. Σε μερικούς ασθενείς η ασθένεια ανακαλύπτεται τυχαία, χωρίς προηγουμένως να έχουν εμφανιστεί συμπτώματα.

Στο 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 απουσιάζουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Γι' αυτό, ο μόνος σίγουρος τρόπος να διαγνωστεί ο διαβήτης είναι η προληπτική μέτρηση του σακχάρου του αίματος.

 

Όταν το «γλυκό» γίνεται εχθρός

 

Οι υψηλές τιμές σακχάρου του αίματος δεν προκαλούν μόνον συμπτώματα, αλλά συνδέονται και με σοβαρούς κινδύνους, όπως:

Διαβητικό κώμα (απορρύθμιση του σακχάρου του αίματος με απώλεια της συνείδησης) προκαλείται από αφυδάτωση του οργανισμού ή και οξέωση (αύξηση των κετονών στο αίμα).

Πριν από την απώλεια της συνείδησης μπορεί να εμφανισθούν ναυτία, έμετοι ή κοιλιακά άλγη.

Το διαβητικό κώμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς. Συχνά εμφανίζεται όταν συνυπάρχει μια άλλη νόσος, για παράδειγμα μια λοίμωξη, όπως γρίπη ή πνευμονία. Αν ο διαβητικός γνωρίζει τα συμπτώματα της απορρύθμισης του διαβήτη του και αντιμετωπίσει έγκαιρα την κατάσταση, τότε είναι βέβαιο ότι το διαβητικό κώμα θα αποφευχθεί.

Η μακροχρόνια ύπαρξη υψηλών τιμών σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, κυρίως στα μικρά και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες στα μάτια, τα νεφρά, την καρδιά και τα πόδια. Η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος είναι δυνατόν να εμποδίσει την εμφάνιση των επιπλοκών αυτών.

 

Πότε πρέπει να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα;

 

Η συχνότητα με την οποία τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους εξαρτάται:

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που κάνουν μόνο δίαιτα ή παίρνουν και αντιδιαβητικά δισκία χρειάζεται να μετρούν το σάκχαρό τους καθημερινά ώσπου να επιτύχουν εκείνες τις τιμές του σακχάρου του αίματος που θεωρούνται από τον γιατρό τους ικανοποιητικές. Όταν επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ρύθμισης, μπορεί να φθάνουν και λίγες μετρήσεις την εβδομάδα, εκτός αν μεσολαβήσει κάποια σημαντική αλλαγή στην καθημερινή ζωή τους.

Πολύ γρήγορα το www.cybergym.gr θα σας δίνει ΔΩΡΕΑΝ λεπτομερείς συνταγές διατροφής βασισμένες σε οποιαδήποτε από τις δέκα πιο γνωστές δίαιτες στον κόσμο!!!

 

Θα πρέπει όμως να γίνεται μέτρηση του σακχάρου:

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που κάνουν ινσουλίνη θα πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους καθημερινά. ακόμη και αρκετές φορές την ημέρα. όσο δεν επιτυγχάνουν σταθερά ένα ικανοποιητικό επίπεδο ρύθμισης ή όταν χρειάζεται να διατηρούν τις τιμές σακχάρου αίματος κοντά στα φυσιολογικά όρια. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι εκείνος που θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω και θα καθορίσει τη συχνότητα που θα πρέπει να γίνεται ο αυτοέλεγχος.

Όλες οι μετρήσεις του σακχάρου έχουν τη δική τους αξία, αρκεί να ερμηνεύονται σωστά. Η ερμηνεία, όπως και ο καθορισμός της ώρας και της ημέρας που πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις από το κάθε άτομο με διαβήτη, είναι έργο του γιατρού.

 

Η άμυνα απέναντι στον διαβήτη

 

Εφόσον διαπιστωθεί η ασθένεια, στόχος πρέπει να είναι να κρατήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο. Για να κρατηθεί το σάκχαρο του αίματος υπό έλεγχο, πρέπει να κάνετε ό,τι έκανε «αυτόματα» ο οργανισμός σας. Στόχος δηλαδή είναι να μιμηθείτε την έκκριση ινσουλίνης που είχατε πριν εμφανιστεί ο διαβήτης και να κρατήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσιολογικά όρια. Μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε καλύτερη χρήση της ινσουλίνης που εξακολουθεί να παράγει ο οργανισμός σας βελτιώνοντας τη δίαιτα και τους χρόνους των γευμάτων σας, καθώς και κάνοντας άσκηση και χάνοντας βάρος αν χρειάζεται.

Αυτό θα σας βοηθήσει:

Αν τα μέτρα αυτά αποδειχθούν ανεπιτυχή, μπορείτε να πάρετε φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα σας ή την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη. Αν δεν είναι αποτελεσματικά ή αν ο οργανισμός σας είναι σε κατάσταση στρες, συμπεριλαμβανομένης και της αδιαθεσίας, μπορεί να χρειαστείτε ενέσεις ινσουλίνης.

 

Διατροφή: το ισχυρότερό μας όπλο

 

Η δίαιτα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αγωγής του διαβήτη και απαραίτητη για τη ρύθμιση όλων των διαβητικών. Το διαιτολόγιο πρέπει να είναι απόλυτα προσωπικό και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε διαβητικού, αλλά και να μεταβάλλεται στο ίδιο άτομο ανάλογα με τις μεταβολές του βάρους και της άσκησης.

Εκτός από την ποσότητα και την ποικιλία της τροφής, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η κατανομή της τροφής μέσα στο 24ωρο. Αυτό πρέπει να καθορίζεται από το γιατρό ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε διαβητικού.

Η διατροφή του διαβητικού δε διαφέρει από τη σωστή δίαιτα του μη διαβητικού. Πρέπει δηλαδή να έχει ποικιλία, να είναι διατροφικά επαρκής, να είναι χαμηλή σε ζωικά λίπη και χοληστερόλη, να περιέχει άφθονες φυτικές ίνες και να είναι χαμηλή σε αλάτι και οινόπνευμα.

 

Σuνιστώνται:

Αποφεύγονται:

Οι παραπάνω τροφές περιέχουν «απλά» ή «γρήγορα» σάκχαρα που απορροφώνται γρήγορα από το αίμα προκαλώντας μεγάλη αύξηση στο σάκχαρο.


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί