CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση  21/05/06 

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης

Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια

Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων

Προβληθείτε στο CyberGym.gr

Κριτική επί των εκδόσεων των βιβλίων

«Η Διατροφική Ζώνη»,
«Κατακτώντας τη Διατροφική Ζώνη»,
και «Η Ωμέγα
Rx Ζώνη»

Από τον Θύμιο Περσίδη  


Οι Πολλές Δίαιτες

 Πολλές δίαιτες έχουν κατακλύσει την εποχή μας υποσχόμενες ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Υπόσχονται από αδυνάτισμα, που είναι το πιο κοινό, μέχρι τον απόλυτο πρωταθλητισμό, αλλά δεν λείπουν και οι αδίστακτοι επιτήδειοι που υπόσχονται θεραπείες από ανίατες ασθένειες, που είναι και το πιο εντυπωσιακό.  Και το κακό είναι που όλες αυτές οι  δίαιτες "πουλάνε", διότι το κοινό είναι τόσο αφελές και τόσο απελπισμένο μπροστά στο οποιοδήποτε πρόβλημα ή φιλοδοξία του, ώστε, χωρίς να σκεφθεί λογικά και να ελέγξει την κάθε πράξη που κάνει, τρέχει να εφαρμόσει την οποιαδήποτε δίαιτα ακόμα και χωρίς ιατρική συμβουλή θέτοντας πολλές φορές σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του. Από την άλλη μεριά αρμόδιοι και υπεύθυνοι φορείς, όπως είναι οι ιατρικοί σύλλογοι και το υπουργείο υγείας και πρόνοιας  δείχνουν απόλυτη αδιαφορία για το τι μπορεί να πουλάει κανείς στο πλατύ κοινό των ανθρώπων της κοινωνίας μας.

 Από αυτή την ιστοσελίδα και θεωρώντας ότι έχουμε υποχρέωση προς τους αναγνώστες μας για την επιστημονικά αποδεδειγμένη αλήθεια, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε αντικειμενικά τα πράγματα, όπως αντιμετωπίζονται σε διεθνές επίπεδο με τη βοήθεια διαφόρων απόψεων από ειδικούς επιστήμονες στο είδος καθώς και τη βοήθεια της πληροφόρησης από σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο.

Η Βέφα Αλεξιάδου με τις φοβερές συνταγές μαγειρικής, την οποία όταν βλέπω στην τηλεόραση αλλάζω κανάλι γιατί με πιάνει ... λιγούρα!

Τώρα η Διατροφική Ζώνη ισχυρίζεται ότι μάχεται κατά της Αλτσχάϊμερ και των Φλεγμονών και υπέρ της Ευεξίας και της Αντιγήρανσης!!!

 Μερικών τέτοιων εκδόσεων θα δούμε μια πρώτη κριτική στο ελληνικό περιβάλλον και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για την αποδοχή ή την απόρριψη στο χώρο που γεννήθηκαν, δηλαδή στην Αμερική.


Βιβλίο πρώτο: “Η Διατροφική Ζώνη", Αθήνα, Ιούνιος 2001.

 Πρόκειται για ένα βιβλίο 330 σελίδων, διαστάσεων 17Χ24. Εξωτερικά φέρει το όνομα του συγγραφέα του αμερικάνικου πρωτότυπου, αλλά κανένα όνομα έλληνα επιστήμονα μεταφραστή, πράγμα που του κολλάει τη "ρετσινιά" της αναξιόπιστης μετάφρασης! Εσωτερικά φέρει το όνομα της μεταφράστριας από την αγγλική, η οποία δεν έχει καμιά ειδίκευση στο ειδικό θέμα και στην επιστημονική του ορολογία.

 Στις  πρώτες σελίδες αυτού του βιβλίου ο συγγραφέας του Μπάρυ Σηρς ορίζει πολύ λαϊκά την έννοια της διατροφής που προτείνει,  δηλαδή της Διατροφικής Ζώνης,  ως τα όρια μέσα στα οποία πρέπει  ο κάθε άνθρωπος να επιλέγει τη διατροφή  του, ώστε να γίνεται η βέλτιστη αξιοποίηση από τον ιδιαίτερα προσωπικό οργανισμό  αυτού του συγκεκριμένου ανθρώπου για "πρωταθλητική" σωματική υγεία και κορυφαία διανοητική απόδοση. Για αυτό το λόγο η διατροφή που προτείνει ο Μπάρυ Σηρς έχει γενικά χαρακτηριστικά, αλλά και ειδικά χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα σε κάθε ιδιαίτερο ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά ο Μπάρυ Σηρς δεν σταματά εδώ, αλλά υπόσχεται όπως θα δούμε και θεραπεία των ανίατων ασθενειών!!!

 Στη συνέχεια του βιβλίου βρίσκει κανείς να αναμειγνύονται με έντεχνο τρόπο πολλές ανεπιβεβαίωτες ιστοριούλες έως παραμυθάκια δήθεν ανθρώπων οι οποίοι με εργαλείο τη διατροφή που προτείνει ο Μπάρυ Σηρς πέτυχαν να οδηγήσουν τον εαυτό τους μέσα στη "διατροφική ζώνη" με αποτελέσματα σαν αυτά του να πετύχουν και να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο αδυνάτισμα, να πετύχουν αθλητικές επιδόσεις επιπέδου παγκόσμιων και ολυμπιακών αγώνων, να πετύχουν καθυστέρηση της εξέλιξης  ανίατων ασθενειών καθώς επίσης να πετύχουν μια υγιή μακροζωία!!!. Όλα αυτά όμως αποτελούν μικρές ανεπιβεβαίωτες ιστοριούλες (έως παραμυθάκια!) χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα και καμία επιστημονική τεκμηρίωση και επιβεβαίωση.

 Ανάμεσα σε αυτές τις ιστοριούλες ο Μπάρυ Σηρς αναμειγνύει την άκρως επιστημονική έννοια μιας ομάδας ορμονών που λέγονται εικοσανοειδείς (κάποιοι πήραν Νόμπελ το 1982 για έρευνές τους πάνω σ' αυτές!), τις διακρίνει αυθαίρετα σε "καλές" και "κακές" (έναν εμπορικό χαρακτηρισμό που θα καταλάβαινε και ο κάθε πρωτόγονος!) και τις "βαφτίζει" υπεύθυνες για τον έλεγχο της ινσουλίνης στο αίμα, στην οποία στη συνέχεια "αναθέτει" αυθαίρετα τη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων σε λίπος.

Το περίεργο είναι ότι, ενώ ισχυρίζεται ότι: «Οι εικοσανοειδείς είναι η πιο ισχυροί βιολογικοί παράγοντες στον άνθρωπο» και προτρέπει  «ελέγξτε τις εικοσανοειδείς και θα ανοίξετε την πόρτα για τη Ζώνη», όπως και ο ίδιος παραδέχεται, «παρόλο τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν η εικοσανοειδείς στη διατήρηση της ζωής και της υγείας, παραμένουν όλες άγνωστες. Ο γιατρός σας πιθανόν να μην έχει ακούσει για αυτές. Μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε ιατρική σχολή στη χώρα, να περπατήσετε στους διαδρόμους και να ρωτάτε οποιονδήποτε από τους καθηγητές αν έχουν ποτέ ακούσει για τις εικοσανοειδείς· μετά από ένα κενό βλέμμα, οι απαντήσεις συνήθως είναι όχι.»

Η δική μου πρώτη εντύπωση είναι ότι και ο Μπάρυ Σηρς μας παραμυθιάζει συστηματικά από την πρώτη σελίδα του βιβλίου! Το κερδοφόρο παραμύθι με τις ανεπιβεβαίωτες ιστοριούλες συνεχίζεται μέχρι περίπου τη σελίδα 160. Από εκεί και πέρα ο συγγραφέας του αμερικάνικου και ο εκδότης του ελληνικού (και "μάγος" των συνταγών στην Ελλάδα) μπαίνουν με πολύ μεγάλη προσοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια, ώστε να "πουλήσουν ελπίδα" χωρίς να κατηγορηθούν για απάτη!!!. Αγγίζουν πολύ αόριστα, πολύ προσεκτικά, αλλά καθόλου επιστημονικά, τις μεγάλες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο: Ασθένειες της καρδιάς, καρκίνο, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, χρόνιο πόνο, δερματικές διαταραχές, το AIDS και τέλος το γήρας και "χαρίζουν" ελπίδες απλόχερα και με το αζημίωτο ότι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η ιατρική στους ταλαιπωρημένους είναι έτοιμη να το κάνει η Διατροφική Ζώνη του Μπάρυ Σηρς!

Με τελείως αόριστο και λαϊκό σκεπτικό, χωρίς καμία λογική απόδειξη και συνέπεια:

1 - παίρνει σαν αφετηρία τη γνωστή, σωστή γενική αρχή ότι η διατροφή παίζει πάντα ρόλο,

2 - οδηγεί έντεχνα στη συνειδητοποίηση ότι πάντα υπάρχει μια διατροφική ζώνη έξω από την οποία επιδεινώνονται κακές καταστάσεις,

3 - ακριβώς εδώ μας σερβίρει τα ανεπιβεβαίωτα παραδείγματα (και καμιά απολύτως τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα) ότι η σωστή για κάθε περίπτωση διατροφική ζώνη είναι ακριβώς αυτή στην οποία οδηγεί η δική του συνταγολογία, η οποία ακολουθεί το δόγμα 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λίπος και υποτίθεται ότι ελέγχει τις, άγνωστες στην πλειονότητα των γιατρών και αδύνατον να παρατηρηθούν εργαστηριακά, βραχύβιες εικοσανοειδείς, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν την ινσουλίνη στο αίμα!

 4 – τέλος, ο έλεγχος της ινσουλίνης στο αίμα είναι το Α και το Ω για τον έλεγχο κάθε ασθένειας από το απλό συνάχι μέχρι τον κάθε καρκίνο, την κάθε καρδιοπάθεια και την κάθε ανίατη ασθένεια!!!

5 - στις σελίδες 250 μέχρι 300, φθάνουν σε τεχνικές μέτρησης σωματικού λίπους και σε προτεινόμενες συνταγές που ακολουθούν τη δική τους συνταγολογία και οδηγούν μέσα στη “δική τους” διατροφική ζώνη.

 6  - και τέλος, το βιβλίο κλείνει με βιβλιογραφία που καταλαμβάνει 30 ολόκληρες σελίδες και περιλαμβάνει εκατοντάδες βιβλία και άρθρα σε ιατρικά περιοδικά, τα οποία είναι αδύνατον φυσικά να συμβουλευθεί ο αναγνώστης.

Το στήσιμο της όλης δουλειάς "να πείσεις τα θύματα" στην Ελλάδα συμπληρώθηκε από την εκπομπή της Άννας Δρούζα που παρουσίαζε επί χρόνια τη Διατροφική Ζώνη ως τον δρόμο για τον Παράδεισο της Υγείας, της Ευεξίας και της Αντιγήρανσης!

Τελικά, είμαστε πολύ κορόιδα!!!


Βιβλίο δεύτερο: "Κατακτώντας τη Διατροφική Ζώνη", Αθήνα, Ιούνιος 2002.

Το δεύτερο βιβλίο του Μπάρυ Σηρς το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα είναι και αυτό σχήματος 17Χ24 με περίπου 384 σελίδες. Και αυτό, όπως και το πρώτο δεν φέρει όνομα μεταφραστή και δεν φέρει όνομα επιστημονικού συνεργάτη για τη σωστή απόδοση της επιστημονικής ορολογίας.

 Ο κ. Μπάρυ Σηρς στις πρώτες 30-40 σελίδες της ελληνικής έκδοσης επαναλαμβάνει συνοπτικά τη θεωρία του για τις εικοσανοειδείς, την ινσουλίνη και τις αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, τις οποίες  πρέπει να προσλαμβάνει όποιος θέλει να φέρει και να διατηρεί το σώμα του μέσα στην διατροφική ζώνη με στόχο να ρυθμίζει σωστά και καθημερινά το σωματικό του “καρμπυρατέρ”.

  Στις επόμενες σελίδες, από 48 έως 75, ο κ. Μπάρυ Σηρς συστηματοποιει και οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιδιώκει ο οπαδός της Διατροφικής Ζώνης να φέρει και να διατηρήσει το σώμα του μέσα στη ζώνη. Περιγράφονται τυπικές συνταγές και τρόποι υπολογισμού των πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών σε προτεινόμενα γεύματα και γενικά περιγράφεται η καθημερινή διαδικασία για την οργάνωση της διατροφής η οποία θα κρατάει τον ενδιαφερόμενο μέσα στη Ζώνη.

Από τη σελίδα 76 μέχρι τη 272 δίνονται πολλές συνταγές παρμένες από το αμερικανικό πρωτότυπο με αλλαγμένη σειρά, μερικές εκ των οποίων έχουν τροποποιημένες δοσολογίες και είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και τις ελληνικές γεύσεις. Όλες αυτές τις αλλαγές έγιναν εμπειρικά για την ελληνική πραγματικότητα και επομένως η ελληνική έκδοση δεν είναι πιστή μετάφραση της αμερικανικής πρωτότυπης έκδοσης.

 Ακολουθούν οδηγίες για το  πώς θα ψωνίζει και πώς θα τρώει έξω από το σπίτι του ο οπαδός της Ζώνης. Το βιβλίο συνεχίζει με μερικές σελίδες όπου αναφέρονται οι πλέον συχνές ερωτήσεις και δίνονται οι απαντήσεις τους εκτεταμένα.  Στις σελίδες 310 έως 315 παρατίθενται μαρτυρίες θαυματουργών περιπτώσεων από ανθρώπους που αδυνάτισαν η σώθηκαν από ανίατες ασθένειες επειδή ακολούθησαν τη διατροφή της ζώνης. Αυτό κι αν είναι απάτη!!!

Στις σελίδες 319 έως 328 καταγράφονται με παιδαριώδη επιχειρηματολογία απαντήσεις στις κριτικές που υφίσταται η διατροφική ζώνη από επιστήμονες στην Αμερική. Τέλος στις σελίδες 337 έως 347 παρουσιάζονται τα λεγόμενα μακροθρεπτικά μπλοκ των τροφίμων και ακολουθεί ένας μπακάλικος τρόπος υπολογισμού της καθαρής σωματικής  μυϊκής μάζας, βασικού στοιχείου για τον καθορισμό της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνη του κάθε ατόμου.

Τέλος στις σελίδες 363 έως 366 επιχειρείται να δοθούν οι  γλυκαιμικοί δείκτες υδατανθράκων για ελάχιστες τροφές, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέγει σε κάθε περίπτωση τους ευνοϊκούς από τους μη-ευνοϊκούς υδατάνθρακες, αλλά και αυτοί οι πίνακες είναι ελλειμματικοί και αναξιόπιστοι!


Βιβλίο τρίτο: “Η Ωμέγα Rx Ζώνη", Αθήνα, 2002 μέσα, 2003 στο εξώφυλλο!!!

Το τρίτο βιβλίο του Μπάρυ Σηρς το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα είναι και αυτό σχήματος 17Χ24 με περίπου 416 σελίδες, από τις οποίες οι 81 σελίδες στο τέλος είναι βιβλιογραφία!!! Και αυτό, όπως και τα προηγούμενα δεν φέρει όνομα επιστήμονα μεταφραστή για τη σωστή απόδοση της επιστημονικής ορολογίας στον επιστημονικό τομέα της διατροφολογίας.

Στην έκδοση αυτή και ο συγγραφέας είναι φανερό ότι έχει πιάσει την καλή και τα δίνει όλα! Αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και ... κολλάει τους γιατρούς με την πλάτη στο ... καναβάτσο! Δεν χρειάζεται παρά να σας παρουσιάσουμε τα σλογκανάκια του εξωφύλλου και του οπισθοφύλλου! Απολαύστε τα!


Εξώφυλλο:

DR. BARRY SEARS

 

Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

Η ΩΜΕΓΑ Rx ΖΩΝΗ

 

ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 4.000.000 ΒΙΒΛΙΑ ΖΩΝΗΣ

 

«Το νέο φαρμακευτικό ιχθυέλαιο θα είναι

το θαυματουργό φάρμακο του 21 αιώνα.»

 

ΑΘΗΝΑ, 2003

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Δ.Κ. Ε.Π.Ε.


Οπισθόφυλλο:

DR. BARRY SEARS

ΩΜΕΓΑ Rx ΖΩΝΗ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ

Ο Dr. Barry Sears αποκαλύπτει, πώς το επαναστατικό φαρμακευτικό
ιχθυέλαιο σε συνδυασμό με τη «Διατροφική Ζώνη», προσφέρει
πρωτοφανή πλεονεκτήματα για τη υγεία.

• ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ

• ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

• ΜΟΝΙΜΟ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ (ΛΙΠΟΥΣ)

• ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

• ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ

Καρδιακών παθήσεων • Καρκίνου • Κατάθλιψης Αλζχάιμερ
• Αδυναμίας συγκέντρωσης • Χρόνιου πόνου
• Διαβήτη τύπου ΙΙ • Στειρότητα • Σκλήρυνση κατά πλάκας

«Αν κάνετε ό,τι προτείνει ο Dr. Barry Sears, δε θα βελτιώσετε μόνο την υγεία και την ευεξία σας ... θα δείτε επίσης πόσο πιο εύκολο είναι να ενώσετε τις τελείες της διατροφής σας»   Bill Cosby

«Η Ωμέγα Rx Ζώνη είναι εκείνο το πρόγραμμα διατροφής το οποίο προσεγγίζει στο μέγιστο τη λεγόμενη «υγιεινή διατροφή», αφού βασίζεται στην κατανόηση της βιοχημείας της ανθρώπινης υγείας και των ανθρωπινων ασθενειών».

Dr. Charles N. Serhan, ταλαντούχος επιστήμονας, καθηγητής αναισθησιολογίας και αναλγητικών φαρμάκων στο Birgham και Womens Hospital Harvard Medical School.

Η υψηλή δόση ιχθυελαίου μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικά επαναστατική θεραπεία. Το πρόγραμμα του Dr. Barry Sears μπορεί γρήγορα και θεαματικά να βελτιώσει την υγεία και τη ζωτικότητά σας. Αν είναι να διαβάσετε μόνο ένα βιβλίο διατροφής ή υγείας, ας είναι αυτό».  Δρ. Michael J. Norden, συγγραφέας του βιβλίου Μετά το Prozac.

«Η Ωμέγα Rx Ζώνη είναι γεμάτη με χρήσιμες και σωστές συμβουλές, που οι αναγνώστες μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα. Έτσι, θα αισθανθούν γρήγορα καλύτερα, αλλά και θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή τους. Το πρόγραμμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς στην Amen Clinic και βρέθηκε τρομερά αποτελεσματικό».

Daniel G. Amen, M.D., συγγραφέας του Θεραπεύοντας τα Εξαρτήματα της Ψυχής

«Η Ζώνη λειτούργησε άριστα σε εμένα γιατί όχι και σε εσάς».

Cindy Crawford


Απ’ ότι βλέπετε παράλληλα με τις κομπογιαννίτικες συνταγές, που δίνουν με το αζημίωτο ο Σηρς και οι αντιπρόσωποί του, και την πειθώ, ώστε να παραμένεις 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα μέσα στη Ζώνη χρησιμοποιώντας βοηθητικά σνακ-σκευάσματα τύπου «σοκολάτας», παρασκευής και διάθεσης των επιχειρήσεων του Μπάρυ Σηρς, τώρα βρήκαμε άλλη μια «μηχανή»! Το φαρμακευτικό ιχθυέλαιο αποκλειστικής παρασκευής και διάθεσης των επιχειρήσεων του Μπάρυ Σηρς ακόμα και στην Ελλάδα! Διαβάζουμε στη σελίδα 304 του βιβλίου «Η ΩΜΕΓΑ Rx ΖΩΝΗ»: 

Omega 3 Rx (σε χάρτινο μπουκάλι), του Dr. Barry Sears.  Αυτό το προϊόν περιλαμβάνει ιχθυέλαιο σε κάψουλες από μαλακή ζελατίνη και περιέχει ανά 8 κάψουλες 2,4 γρ. (1,6 γρ. ΕΡΑ και 0,8 γρ. DHA) ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας. 

Omega 3 Rx (σε ανοξείδωτο μπουκάλι), του Dr. Barry Sears. Αυτό το προϊόν περιλαμβάνει ιχθυέλαιο σε κάψουλες από μαλακή ζελατίνη Και περιέχει ανά 8 κάψουλες 2,4 γρ. ( 1,6 γρ. ΕΡΑ και 0,8 γρ. DHA) ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας. 

Omega 3 Rx (σε 3 γυάλινα μικρά μπουκαλάκια), του Dr. Barry Sears.  Αυτό το προϊόν περιλαμβάνει ιχθυέλαιο σε υγρή μορφή, έχει γεύση lime και περιέχει ανά 1 κουταλάκι του γλυκού 2,5 γρ. (1,67 γρ. ΕΡΑ Και 0,87 γρ. DHA) ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα μακριάς αλυσίδας.

 


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί