CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση  14/08/05

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης

Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια

Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων

Προβληθείτε στο CyberGym.gr


Και άλλες Μαρτυρίες

κατά της "Ζώνης" από το Διαδίκτυο

 

 

Ο Μπάρυ Σηρς

Η διατροφή με βάση τις υποδείξεις των ελληνικών εκδόσεων της “Διατροφικής Ζώνης” του αμερικανού συγγραφέα Μπάρυ Σηρς έχει πάρει έκταση μεταξύ των ασχολουμένων με τα θέματα της διατροφής με μέσα προβολής τα βιβλία των Σηρς και Δρακόπουλου, άρθρα εφημερίδων και τηλεοπτικές εκπομπές.   

Η διατροφή της "Ζώνης" υπόσχεται μόνιμο αδυνάτισμα στους παχύσαρκους! Υπόσχεται ρεκόρ στους αθλητές! Υπόσχεται καθημερινή άριστη φυσική κατάσταση και κορυφαία διανοητική λειτουργία! Υπόσχεται πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων, αλλά και όλων των σοβαρών ασθενειών που ταλανίζουν το ανθρώπινο γένος, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης 2, το AIDS, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες! Υπόσχεται ευτυχή μακροζωία! Υπόσχεται, υπόσχεται … και τι δεν υπόσχεται!!!

Πολλές όμως αμφισβητήσεις και αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ορθότητα των αρχών και την επίτευξη των υποσχόμενων από τη διατροφή της “Ζώνης”. Αυτό μας ώθησε να ερευνήσουμε και να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα αυτή “διατροφική μανία”!

Η Άννα Δρούζα παρουσίασε  τη Διατροφική Ζώνη από την εκπομπή της στον ALPHA λες και βρήκε ... πετρελαιοπηγή στην ... κουζίνα της!!!

Είναι επιστημονική ή είναι κομπογιαννίτικη; Είναι σωστή ή μας “σκάβει” την υγεία; Μήπως πίσω από όλα τα … ολυμπιακά μετάλλια κρύβεται η “διατροφή της Ζώνης” και ... δεν μας το λένε; Νίκησε τις αρρώστιες και η ιατρική ακόμα … κοιμάται; Μήπως είμαστε θύματα μιας γενικότερης ρατσιστικής συνομωσίας, όπου όσοι τρώνε με τις αρχές της Ζώνης περιμένουν να ... πεθάνουμε εμείς οι άλλοι που δεν ... μασάμε, ώστε να ... κυριεύσουν τη γη;;;

Αλλά μήπως είναι μια εκτεταμένη απάτη εναντίον του πορτοφολιού και εναντίον της υγείας των αμερικανών και των ελλήνων, κατά την οποία ο αμερικάνος Μπάρυ Σηρς εξαπατά τα κορόιδα του στην Αμερική από το 1995 θησαυρίζοντας με την έκδοση αντιεπιστημονικών βιβλίων (αριστερά το τρίτο της ελληνικής σειράς!) με ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς “για να ψαρέψει και να πείσει” τα θύματά του και πουλώντας τους στη συνέχεια δικής του επινόησης και κατασκευής συνταγές διατροφής και σκευάσματα, ενώ αντίστοιχα και παράλληλα  εξαπατά και τα δικά μας κορόιδα εδώ στην Ελλάδα από το 2001 ακριβώς με τα ίδια βιβλία στην ελληνική και τα ίδια σκευάσματα;;;

Ας δούμε μερικές σχετικές δημοσιεύσεις στο Internet σε μετάφραση στα ελληνικά!!

 


 

από την ιστοσελίδα   http://www.healthyweightforum.org/eng/diets/zone_diet/

 

Τα Νέα της Διατροφής: Η Διατροφική Ζώνη

 

Προσωπικότητες όπως η Madonna, η Demi Moore και η Jennifer Aniston ορκίζονται στα αποτελέσματα της Διατροφικής Ζώνης (που δημιουργήθηκε από τον Μπάρυ Σηρς, Ph.D.). Η Διατροφική Ζώνη περιλαμβάνει τους υδατάνθρακες στο 40%, την πρωτεΐνη 30% και το λίπος 30% και είναι επίσης γνωστή ως η δοσολογία 40-30-30. Η διατροφική ζώνη βασίζεται στην προϋπόθεση ότι 100.000 έτη πριν τρώγαμε κρέας και οι οργανισμοί μας σχεδιάστηκαν για να χειριστούν τις απαιτήσεις μιας βασισμένης στο κρέας διατροφής. Δεδομένου ότι έχουμε εξελιχθεί, περισσότεροι υδατάνθρακες έχουν εισαχθεί στην καθημερινή διατροφή μας, προκαλώντας μια δυσαναλογία. Ο λόγος για το πρόσθετο βάρος μας θα μπορούσε να αποδοθεί στα πολλά σιτηρά και τα άμυλα στη διατροφή μας (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμιά και πατάτες). Η στρατηγική της διατροφικής ζώνης απαιτεί μια επιστροφή στις διατροφές των προγόνων μας όπου το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα κύρια διαιτητικά στοιχεία.

 

Πώς λειτουργεί η Διατροφική Ζώνη;

Η διατροφική ζώνη λειτουργεί επιλέγοντας τη σωστή αναλογία των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών προκειμένου να ελεγχθεί η ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Πολύ ποσότητα της ινσουλίνης μπορεί να αυξήσει την αποθήκευση του λίπους και φλεγμονές στο σώμα (προϋποθέσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, το διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις). Ο Σηρς βεβαιώνει ότι με τη χρησιμοποίηση της διατροφικής ζώνης βελτιστοποιείτε πραγματικά τη μεταβολική λειτουργία του σώματος. Μέσω του ελέγχου του σακχάρου του αίματος, επιτρέπετε στο σώμα σας να κάψει το περιττό σωματικό λίπος.

Η διατροφή Διατροφικής Ζώνης δεν σας αποτρέπει πραγματικά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων εντούτοις· τα τρόφιμα με το υψηλό λίπος και οι υδατάνθρακες όπως τα σιτηρά, τα άμυλα, και τα ζυμαρικά πρέπει να αποφευχθούν. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η προτιμώμενη πηγή των υδατανθράκων και τα μονοακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τα αβοκάντο, είναι η ιδανική επιλογή του λίπους. Η Διατροφική Ζώνη υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως φάρμακο για τη γενική καλή υγεία, την απώλεια βάρους και την πρόληψη ή τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Ο Σηρς ισχυρίζεται ότι μπορείτε να εξεταστείτε για να δείτε εάν είστε "ορμονικά" σωστοί τρώγοντας με βάση τις οδηγίες της διατροφικής ζώνης και να δείτε πώς αισθάνεστε τέσσερις ώρες αργότερα. Για να απλοποιήσετε τη Διατροφική Ζώνη, γεμίστε το ένα τρίτο ενός πιάτου με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωτεΐνη και έπειτα τα δύο τρίτα με φρούτα και λαχανικά.

 

Η συζήτηση σχετικά με τη διατροφή ζώνης

Η Διατροφική Ζώνη ούτε έχει απορριφθεί ούτε έχει επικυρωθεί από τις οργανώσεις υγείας. Μερικοί εμπειρογνώμονες υγείας βλέπουν μερικά στοιχεία της διατροφής ζώνης ως ευνοϊκά, ειδικά το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιεχόμενο. Η ADA (American Dietetic Association = Αμερικανική Διαιτητική Ένωση) θεωρεί τη Διατροφική Ζώνη ως ακριβώς μια άλλη διατροφή "παροδικής μανίας". Μερικοί εμπειρογνώμονες υγείας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ασφαλέστερες διατροφές όπως το πρόγραμμα "5 φορές τη ημέρα" (που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταναλώσουν πέντε σερβιρίσματα φρούτων και λαχανικών ημερησίως).

 

Τα ΥΠΕΡ της Διατροφικής Ζώνης

§                     Η Διατροφική Ζώνη χαρακτηρίζεται από καλές ποσότητες φρούτων και λαχανικών χαμηλών σε άμυλο και είναι χαμηλή στα κορεσμένα λίπη

§                     Περιορίζει σε χαμηλά επίπεδα τους υδατάνθρακες και

§                     Εάν ακολουθείται σωστά επιτρέπει τη σταθερή απώλεια βάρους.

 

Τα ΚΑΤΑ της Διατροφικής Ζώνης

§                     Είναι περίπλοκη και "επιστημονική" (υπερβολικά λεπτομερειακή)

§                     Περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων πράγμα για το οποίο δύσκολα παραμένει κανείς σ' αυτήν

§                     Μας αποστερεί μερικές ουσιαστικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές

§                     Είναι ακριβή να ακολουθηθεί

§                     Απαιτεί χρόνο και είναι άβολη

 

Συνήγοροι της διατροφής ζώνης

Στους συνηγόρους για τη Διατροφική Ζώνη περιλαμβάνονται προσωπικότητες καθώς και μερικοί εμπειρογνώμονες υγείας που λένε ότι οι συστάσεις της ζώνης δεν είναι μακριά από τις διαιτητικές οδηγίες του USDA (United States Dietary Association = Διαιτητική Ένωση των Ηνωμένων Πολιτειών). Οι κριτικοί έχουν υποστηρίξει ότι η Διατροφική Ζώνη έχει λανθασμένες αναλογίες, αλλά ο Σηρς υποστηρίζει ότι η διατροφή ζώνης είναι πραγματικά μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού-φορτίου που έχει την επαρκή πρωτεΐνη. Ο Σηρς αντιμετωπίζει επίσης την κριτική ότι η διατροφή ζώνης είναι πάρα πολύ περίπλοκη. Πιστεύει ότι αυτό είναι μια παρερμηνεία επειδή το πρώτο βιβλίο του στη διατροφή ζώνης στόχευε στους καρδιολόγους που είναι πιο προσανατολισμένοι επιστημονικά.

Κριτικοί της Διατροφικής Ζώνης

Το AHA (American Heart Association = Αμερικανική Ένωση Καρδιάς) ταξινομεί τη Διατροφική Ζώνη ως διατροφή υψηλής πρωτεΐνης και δεν συστήνει τη Διατροφική Ζώνη για την απώλεια βάρους. Βεβαιώνουν ότι η Διατροφική Ζώνη δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική μακροπρόθεσμα για την απώλεια βάρους. Εξέδωσαν μια επίσημη προειδοποιητική σύσταση ενάντια στις διατροφές όπως η Διατροφική Ζώνη. Θεωρούν ότι η Διατροφική Ζώνη είναι επικίνδυνη δεδομένου ότι περιορίζει την πρόσληψη ουσιαστικών βιταμινών και ανόργανων αλάτων που περιέχονται σε ορισμένα τρόφιμα. Ανησυχούν για το ότι η πρωτεϊνική αναλογία στη Διατροφική Ζώνη είναι πάρα πολύ υψηλή ακόμα κι αν η ελάχιστη αναλογία λίπους είναι καλή. Ο Robert H. Eckel M.D, πρόεδρος του A.H.A., βρίσκει τη θεωρία της Διατροφικής Ζώνης στην ινσουλίνη λανθασμένη και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η ορμόνη ινσουλίνη διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στον έλεγχο του βάρους. 


από την ιστοσελίδα   http://www.afic.org/Time%20for%20the%20latest%20Fad%20Diet.htm

 

Η διατροφή κατά την "Διατροφική Ζώνη"

 

Προϋπόθεση ή θεωρία ότι η διατροφή είναι βασισμένη στα επόμενα:

Η "ζώνη" είναι μεταβολική κατάσταση στην οποία το μυαλό είναι χαλαρωμένο και συγκεντρωμένο και το σώμα είναι ισχυρό και λειτουργεί στη μέγιστη αποδοτικότητα. Ένα άτομο μέσα στη "ζώνη" θα απολαμβάνει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τη μόνιμη απώλεια σωματικού λίπους, βέλτιστη υγεία, βελτιωμένη αθλητική
απόδοση και καλύτερη διανοητική παραγωγικότητα. Η ινσουλίνη απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης των υδατανθράκων και αυτό οδηγεί στην πρόσληψη βάρους. Επειδή τα τρόφιμα έχουν μια ισχυρή επίδραση, σαν είδος φαρμάκων, στα ορμονικά συστήματα που ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος, η κατανάλωση του σωστού συνδυασμού τροφίμων οδηγεί σε μια κατάσταση μεταβολισμού (χαμηλότερη ινσουλίνη και χαμηλότερα επίπεδα εικοσανοειδών), στην οποία το σώμα λειτουργεί στη μέγιστη απόδοση και η οποία οδηγεί σε μειωμένη πείνα, την απώλεια βάρους και την αυξανόμενη ενέργεια. Οι εικοσανοειδείς είναι ενώσεις που περιλαμβάνονται σε ένα ευρύ φάσμα των φυσιολογικών διαδικασιών του σώματος όπως η σύνθεση ορισμένων λιπαρών οξέων.

 

Οι διαιτητικές συστάσεις που έγιναν:

Πολύ γρήγορα το www.cybergym.gr θα σας δίνει ΔΩΡΕΑΝ λεπτομερείς συνταγές διατροφής βασισμένες σε οποιαδήποτε από τις δέκα πιο γνωστές δίαιτες στον κόσμο!!!

·                     Για να "μπει κανείς στη ζώνη", συστήνονται και τρώγονται σε ορισμένους χρόνους ακριβείς ποσότητες τροφίμων, που μετρώνται κατά μπλοκ σε μια διανομή υδατανθράκων 40%, 30% και 30% λίπους. Τα γεύματα πρέπει να παρέχουν λιγότερα από 2.100 kilojoules (500 θερμίδες) και τα snacks λιγότερο από 420 kilojoules (100 θερμίδες).

·                     Η τροφή πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως μια ιατρική συνταγή ή ένα φάρμακο.

·                     Οι συνταγές της Ζώνης προτείνουν πολλά μέρη λευκού των αυγών, καρύδια, ελιές, βούτυρο φιστικιών, μονοακόρεστο λίπος και μεγάλες ποσότητες επιτρεπόμενων φρούτων και λαχανικών. Το οινόπνευμα επιτρέπεται μέτρια αλλά οι οπαδοί "της Ζώνης" συμβουλεύονται να αποφύγουν ή να περιορίσουν τους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα τα ζυμαρικά, το ψωμί, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες και τα καρότα, και το κορεσμένο λίπος.

·                     Ο μέσος όρος της Διατροφικής Ζώνης είναι 5.400 kilojoules (1300 θερμίδες) ανά ημέρα αν και μερικά μενού είναι τόσο χαμηλά έως 3.600 kilojoules (860 θερμίδες).

 

Σχόλια διατροφολόγων:

·                     Η διατροφή Ζώνης υπεραπλουστεύει τις περίπλοκες φυσιολογικές διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν, οι εικοσανοειδείς είναι ένα μέρος ενός σύνθετου συστήματος και καμιά μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι αυτές είναι επικίνδυνες ή ότι προκαλούν ασθένειες.

·                     Οι μεταβολικές διαδικασίες που υποτίθεται ότι συνδέουν τη διατροφή, την ινσουλίνη-γλυκαγόνη και τις εικοσανοειδείς δεν βρίσκονται στα κλασικά και τυπικά κείμενα διατροφής ή βιοχημείας. Η προϋπόθεση ότι οποιοσδήποτε τύπος διατροφής ελέγχει εντελώς την έκκριση ινσουλίνης και γλυκαγόνης δεν υποστηρίζεται από τις υπάρχουσες γνώσεις διατροφής και βιοχημείας. Η γλυκαγόνη έχει μια επίδραση αντίθετη από αυτή της ινσουλίνης. Οι αντίθετες δράσεις της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

·                     Η διατροφή Ζώνης στηρίζεται επάνω σε μη αποδεδειγμένους ισχυρισμούς βασισμένους στα ιστορικά περιπτώσεων, σε μαρτυρίες και σε ανεξέλεγκτες μελέτες που δεν δημοσιεύονται σε σχετικά επιστημονικά περιοδικά.


από την ιστοσελίδα   http:// www. nismat. org /nutricor/zone.html

 

Η Γωνιά της αθλητικής διατροφής του NISMAT:

 

 Η διατροφή της Ζώνης! -- Περί τίνος πρόκειται;

Πολλή προσοχή έχει δοθεί πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις διατροφές υψηλής πρωτεΐνης, όπως είναι η διατροφή της Ζώνης. Πόσο έγκυρη είναι η λογική πίσω από αυτές τις διατροφές; Είναι αυτές οι διατροφές κατάλληλες για τον αθλητή;


 

Το διαιτητικό σχέδιο της Ζώνης αυτοπροσδιορίζεται ως "όχι διατροφή, αλλά μια μακροχρόνια ορμονική στρατηγική ελέγχου της ζωής." Σύμφωνα με το Δρα Μπάρυ Σηρς, συγγραφέα των βιβλίων της Ζώνης, είναι η ινσουλίνη που σας κάνει παχείς και που σας κρατάει παχείς. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που αφαιρεί τα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες από το αίμα, προωθώντας την ενεργειακή τους χρησιμοποίηση ή την αποθήκευση τους, καθώς επίσης επηρεάζει και την πρωτεϊνική σύνθεση. Ο ιστοχώρος Zone™  δηλώνει ότι "όσο περισσότερη ινσουλίνη παράγετε τόσο παχύτεροι γίνεστε," και υποστηρίζει ότι η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί στην παχυσαρκία. Προχωράει τόσο πολύ ώστε να ισχυρίζεται ότι η εισαγωγή των σιτηρών στη διατροφή, προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της στροφής της ανθρωπότητας από την ανεπαρκή πρωτεΐνη, και ότι οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και η παχυσαρκία είναι όλα αποτελέσματα των υδατανθράκων και της ινσουλίνης.

Το επίκεντρο αυτού του σχεδίου διατροφής είναι η ύπαρξη των ενώσεων που αποκαλούνται "εικοσανοειδείς". Οι εικοσανοειδείς είναι ορμόνες - όπως σύνθετες ενώσεις που περιλαμβάνουν προσταγλανδίνες, θρομβοξάνες και λευκοτριαίνια. Αυτές οι ενώσεις έχουν αντίθετα φυσιολογικά αποτελέσματα, και ευνοώντας και εμποδίζοντας τη συνάθροιση αιμοπεταλίων [αίμα που σβολιάζει ], διαστέλλοντας και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, και προκαλώντας και εμποδίζοντας φλεγμονές. Ο Δρ Σηρς υποθέτει πως υπάρχουν "καλές" και "κακές" εικοσανοειδείς, και πως την αναλογία των καλών εικοσανοειδών προς τις κακές μπορούμε να την αλλάξουμε ακολουθώντας τη διατροφή της Ζώνης. Μια συσχέτιση γίνεται επίσης από τον Δρ Σηρς μεταξύ των εικοσανοειδών, της διατροφής και της απόδοσης στην άσκηση.

Ας εξετάσουμε την επιστημονική βιβλιογραφία τη διαθέσιμη πάνω στις εικοσανοειδείς, την ινσουλίνη, τη διατροφή και την άσκηση.

Στην καρδιά του σχεδίου της Ζώνης είναι η έννοια ότι η κακή υγεία και η παχυσαρκία προκύπτουν από την πρόσληψη υδατανθράκων και την ινσουλίνη που χρησιμοποιείται για να επεξεργαστεί αυτά τα σάκχαρα. Η ινσουλίνη, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται για να γίνει η επεξεργασία επίσης των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό του μυϊκού ιστού. Είναι αλήθεια ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν συχνά τα πιο υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Το υπερβολικό σωματικό λίπος τείνει να καταστήσει το άτομο λιγότερο ευαίσθητο στην επίδραση της ινσουλίνης, και κατά συνέπεια πρέπει να παραχθεί περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει σταθερό το σάκχαρο στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης δεν οδηγούν στην παχυσαρκία, αντίθετα η παχυσαρκία οδηγεί στην υψηλότερη ινσουλίνη. Καθώς το άτομο χάνει βάρος, η απαίτηση για ινσουλίνη μειώνεται, κατά συνέπεια αδύνατα άτομα έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.

Μια κεντρική αρχή του σχεδίου της Ζώνης είναι ότι η ινσουλίνη και το αντίθετό της, η γλυκαγόνη, ρυθμίζουν την παραγωγή εικοσανοειδών. Μια έρευνα της βιβλιογραφίας, ακόμα και των αναφορών που παρατίθενται από τον Δρα Σηρς, δεν δείχνει ότι οποιαδήποτε διατροφή μπορεί να ελέγξει την παραγωγή των εικοσανοειδών μέσω της ινσουλίνης και γλυκαγόνης. Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προσφέρεται που θα έδειχνε ότι η διατροφή της Ζώνης ελέγχει τη γλυκαγόνη.

Οι υδατάνθρακες σας κάνουν παχείς; Ελκυστική φράση, αλλά είναι έτσι; Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία αρκετά για το αντίθετο. Έχει αποδειχθεί ότι οι υδατάνθρακες είναι πιθανότερο να χρησιμοποιούνται για ενέργεια παρά να αποθηκεύονται ως λίπος, από μελέτη μιας διατροφής υψηλής στα λίπη [Sims, και λοιποί]. Οι υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος μόνο εάν καταναλώνονται υπερβολικές θερμίδες. Εάν σκεφτεί κανείς τους πολιτισμούς που στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό επάνω στους υδατάνθρακες, η αδυναμία της λογικής της Ζώνης έρχεται αμέσως στη σκέψη. Εάν κάποιος φανταστεί τις διατροφές σε όλο τη νοτιοανατολική και κεντρική Ασία, και το τυπικό σωματικό μέγεθος εκείνων των λαών, είναι σαφές ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι υπεύθυνοι για την παχυσαρκία. Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που φιλοξενήθηκε από την Gatorade Sport Science Exchange [1995 ] (Ανταλλαγή Επιστημονικών Αθλητικών Απόψεων της Gatorade), η χαρακτηριστική κινεζική διατροφή περιγράφηκε από έναν κορυφαίο διατροφολόγο:

Η "τυπική" κινεζική διατροφή τείνει να είναι υψηλότερη στους υδατάνθρακες και τις ίνες και χαμηλότερη στα λίπη από τη δυτική διατροφή. Το πρωί οι άνθρωποι παίρνουν συχνά χυλό κουάκερ ή κεχριού ως κύρια τροφή. Το γάλα σόγιας, τα αλατισμένα λαχανικά, τα αυγά [βραστά ή τηγανιτά], τσιγαρισμένα ψωμάκια ή κέικ είναι οι κοινές επιλογές για το πρόγευμα. Για το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, το βρασμένο στον ατμό ρύζι και βρασμένα ζυμαρικά είναι οι διαδεδομένες τροφές..., το κοτόπουλο, τα ψάρια, το κρέας και τα λαχανικά είναι μη-βασικά τρόφιμα.

Η διατροφή που περιγράφεται ανωτέρω είναι χαμηλή στην πρωτεΐνη και πλούσια στον υδατάνθρακα και τα σάκχαρα, και όμως η παχυσαρκία είναι ασυνήθιστη μεταξύ αυτών των ανθρώπων.  

 

Οι υδατάνθρακες δεν σας κάνουν παχείς, οι υπερβολικές θερμίδες σας κάνουν παχείς.

Πόσο χρήσιμες είναι οι υψηλές πρωτεϊνικές διατροφές για τους αθλητές; Άγνωστες εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία της Ζώνης, αθλητών που ανταγωνίζονται με επιτυχίες αφού πρώτα ακολούθησαν το πλάνο διατροφής της Ζώνης. Ο Δρ Σηρς ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να τρώνε μια πολύ συγκεκριμένη αναλογία της πρωτεΐνης προς τους υδατάνθρακες, περιγράφοντας μια διατροφή που παρέχει 30% των θερμίδων της από την πρωτεΐνη, και 40% από τους υδατάνθρακες. Πόση πρωτεΐνη θα αντιπροσώπευε αυτό για έναν αθλητή; Ένας υποθετικός τριαθλητής 150 λιβρών (68 κιλών) που προπονείται 6-8 ώρες την εβδομάδα, θα χρειαστεί περίπου 3000 θερμίδες την ημέρα. Εάν το 30% αυτών των θερμίδων προέρχεται από την πρωτεΐνη ο αθλητής θα έπρεπε να τρώει 225 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οι αθλητές αντοχής υπολογίζονται να έχουν ανάγκη περίπου 50% περισσότερη πρωτεΐνη την ημέρα από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Πρωτεΐνης. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες του υποθετικού αθλητή μας τότε θα ήταν περίπου 80-100 γραμμάρια ανά ημέρα. Το σχέδιο της Ζώνης παρέχει σχεδόν 300% περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που έχει ανάγκη ο αθλητής. Τι συμβαίνει σε αυτήν την παραπανίσια πρωτεΐνη; Μετατρέπεται σε σάκχαρα, που χρησιμοποιούνται για ενέργεια, ή αποθηκεύεται σαν λίπος ακριβώς όπως θα έκαναν οι υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη είναι ένας ακριβός τρόπος να πάρει κανείς θερμίδες. Αν και τα βιβλία του Δρα Σηρς αναφέρουν την επιστημονική έρευνα για να υποστηρίξουν το επιθυμητό του σχεδίου της Ζώνης για τους αθλητές, η έρευνα έγινε στην πραγματικότητα για διατροφές υψηλού λίπους και όχι υψηλής πρωτεΐνης [ Muoio, 94 ].

Το σχέδιο της Ζώνης μπορεί να είναι χρήσιμο στην ενθάρρυνση του αθλητή για να λάβει περισσότερα υγρά και περισσότερα σερβιρίσματα των λαχανικών και των φρούτων. Είναι πρώτα απ' όλα ένα σχέδιο απώλειας βάρους. Ακολουθήσαμε το σχέδιο διατροφής της Ζώνης για ένα άτομο 150 λιβρών (68 κιλών). Η συνιστώμενη διατροφή, όπως υπολογίζεται από το πρόγραμμα λογισμικού Διατροφολόγος IV , παρείχε 118 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 1184 θερμίδων. Σαφώς, ο υποθετικός αθλητής μας σε μια τέτοια διατροφή θα έχανε το βάρος του γρήγορα. Στα αθλήματα που εξαρτώνται από το βάρος, όπως το τρέξιμο, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση.

Σε περίληψη, ο ισχυρισμός ότι οι υδατάνθρακες και η ινσουλίνη σας κάνουν παχείς δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά, ούτε μπορεί να γίνει μια σύνδεση αυτή τη στιγμή μεταξύ των υδατανθράκων και συγκεκριμένης παραγωγής εικοσανοειδών. Οι αθλητές θα εξυπηρετούνταν σωστά αν ακολουθούσαν μια διατροφή καλά εμπλουτισμένη από απλά προϊόντα σιτηρών: πρέπει να καταναλώσουν τις επαρκείς πρωτεϊνικές πηγές, καθώς επίσης γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Λίγη έρευνα υπάρχει για να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό ότι οι αθλητές αντοχής πρέπει να ακολουθούν τις πολύ υψηλές πρωτεϊνικές διατροφές. Λαμβάνοντας υπόψη τον ελαχιστοποιημένο αριθμό θερμίδων που περιλαμβάνουν αυτές οι διατροφές, είναι αποτελεσματικές στο χάσιμο βάρους.


από την ιστοσελίδα   http://www.lowcarb.ca/articlesa/article208.html

 Είναι οι διατροφές χαμηλών-υδατανθράκων καλές
για αυτό που σας στενοχωρεί;

από το Δρα James J. Kenney, (kenn5883@bellsouth.net)

Ο Δρ James J. Kenney, Ph.D., R.D., είναι διατροφολόγος στο Κέντρο Μακροζωίας Pritikin στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά της Απάτης στην Υγεία.

Αν και οι περισσότερες επίσημες αρχές διατροφής συστήνουν διατροφές υψηλές στους υδατάνθρακες, μερικά πρόσφατα, με εμπορική επιτυχία βιβλία προωθούν τις διατροφές τις πολύ χαμηλές στους υδατάνθρακες και υψηλές στην πρωτεΐνη ή/και το λίπος. Στην "Πρωτεϊνική Δύναμη" οι Δρς Mary και Michael Eades προωθούν μια διατροφή υψηλής πρωτεΐνης πολύ χαμηλών υδατανθράκων. Ένας άλλος συγγραφέας, ο Δρ Robert Atkins, έχει αναπτύξει μια νέα έκδοση της δικής του διατροφής χαμηλών υδατανθράκων. Ο Atkins υποστηρίζει ότι μια μεταβολική κατάσταση αποκαλούμενη "κέτοση" - μια ανώμαλη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια υπερβολή των μεταβολικών μεσαζόντων (υποπροϊόντων) αποκαλούμενων "κετονών" - είναι το κλειδί στην απώλεια του βάρους. Όταν η γλυκόζη του αίματος είναι σε μικρή παροχή, τότε οι οργανισμοί κετονών την αντικαθιστούν ως κύρια καύσιμα για τον εγκέφαλο και ορισμένους άλλους ιστούς.

Εντούτοις, οι διατροφές που ωθούν τους ανθρώπους στην κέτοση τείνουν να περιλάβουν υπερβολικές ποσότητες τροφίμων υψηλών στο κορεσμένο λίπος ή/και χοληστερόλη. Έτσι, όμως, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης ορών σε μερικούς ανθρώπους. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι κετονογενετικές διατροφές - διατροφές τόσο χαμηλές στον υδατάνθρακα ώστε να προκαλούν κέτοση - προκαλούν επίσης αυξήσεις στα επίπεδα του ουρικού οξέως που οδηγούν, στα ευαίσθητα άτομα, σε ουρική αρθρίτιδα ή/και στο σχηματισμό πετρών στα νεφρά.

Οι κετονογενετικές διατροφές μειώνουν συχνά την όρεξη και αυξάνουν τις απώλειες των υγρών. Επιπλέον, είναι αρκετά λιγότερο μεταβλητές από τις διατροφές χωρίς περιορισμούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις κετονογενετικές διατροφές πραγματικά χάνουν βάρος, ειδικά μέσα στις πρώτες επτά έως δεκατέσσερις ημέρες αλλά η μείωση του βάρους τους κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας οφείλεται συνήθως στις απώλειες υγρών, όχι λίπους. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι της υγείας δεν συνιστούν τις κετονογενετικές διατροφές για το κοινό, επειδή αυτές οι διατροφές είναι θρεπτικά μη ισορροπημένες και, μακροπρόθεσμα, είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Στη Ζώνη του Λυκόφωτος;

Σε σύγκριση με τους Atkins και Eades, ο Δρ Μπάρυ Σηρς, συγγραφέας του βιβλίου "Η Διατροφική Ζώνη", επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων. Η "ευνοϊκή προς τη Ζώνη" διατροφή του είναι απίθανο να προκαλέσει κέτοση και είναι επομένως λιγότερο πιθανή στο να μειώσει την όρεξη ή να αυξήσει την απώλεια υγρών. Ο Σηρς ισχυρίζεται ότι το κλειδί για την είσοδο "στη Ζώνη" - την οποία περιγράφει ως μια μυστηριώδη κατάσταση οξυδέρκειας, κοντά στην ευφορία, τη μέγιστη φυσική απόδοση και τη βέλτιστη υγεία - είναι μια διατροφή στην οποία κάθε γεύμα έχει μια αναλογία υδατάνθρακα προς πρωτεΐνη (C/P) ίση με 4/3. Για τα υπέρβαρα άτομα συστήνει μια θερμιδική αναλογία υδατάνθρακα 40%, 30% πρωτεΐνης και 30% λίπους. (Λόγω του χαμηλού θερμιδικού επιπέδου, αυτό το επίπεδο πρωτεΐνης είναι υψηλό αλλά όχι υπερβολικό.)

Αν και το βιβλίο του Σηρς δεν καθιστά σαφές το σκεπτικό για αυτή τη σύσταση, η προφανής ώθηση της "Διατροφής Ζώνης" είναι να διατηρηθεί μια συγκεκριμένη (αλλά απροσδιόριστη) αναλογία της ινσουλίνης και της γλυκαγόνης, σημαντικούς ρυθμιστές του μεταβολισμού των υδατανθράκων. Κατά τη "Σηρσιακή Ζωνοφιλοσοφία" η διατήρηση της σωστής αναλογίας αυτών των ορμονών συμβάλλει στην εξισορρόπηση των εικοσανοειδών - κάτι σαν ορμονικά συμπλέγματα που προέρχονται από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι εικοσανοειδείς αναμιγνύονται (παραδείγματος χάριν) στην ασυλία κατά του να σβολιάζει το αίμα. Σύμφωνα με τον Σηρς, η διατήρηση της ισορροπίας των εικοσανοειδών κάποιου είναι το καλύτερο στοίχημά του για να μπει στη "Ζώνη".

Η διατροφή έχει κάποιες επιπτώσεις στα επίπεδα των εικοσανοειδών, αλλά η επίδραση αυτή εξαρτάται πρώτιστα από ποιους τύπους λιπαρών οξέων έχει καταναλώνει κάποιος και όχι στην αναλογία C/P. Εν πάση περιπτώσει, κανένας δεν έχει καθορίσει ποτέ τα επίπεδα των εικοσανοειδών σε όλους αυτούς που ακολουθούν τη διατροφή της Ζώνης! Επιπλέον, ο ρόλος των εικοσανοειδών στην αθλητική απόδοση είναι άγνωστος. Τέλος, η ασάφεια της έννοιας "Η Ζώνη" ουσιαστικά αποκλείει την ανάλυση των ισχυρισμών του Σηρς για τη διατροφή.


Αλλά περιμένετε: Υπάρχουν κι άλλα ...

Το γιατί ο Σηρς ισχυρίζεται, χωρίς αιτιολόγηση, ότι η θερμιδική αναλογία 40/30/30 είναι η βέλτιστη, είναι αμφισβητήσιμο. Η αναφερόμενη αναλογία είναι, εντούτοις, αυτή του μακροθρεπτικού σνακ "Σκεύασμα Αντικατάστασης Γεύματος Ζώνης", προϊόντος της "Eicotech Foods and Nutrition Products". Η διεύθυνση της Eicotech είναι η ίδια με εκείνη που δηλώνεται στο βιβλίο "Η Διατροφική Ζώνη" για την "Surfactant Technologies" - μια εταιρία της οποίας ο Σηρς ήταν ιδιοκτήτης. Με το σχηματισμό του ατελούς τηλεφωνικού αριθμού που δίνεται στο βιβλίο, κάποιος μπορεί να ακούσει ένα προ-ηχογραφημένο μήνυμα από τον Σηρς, ο οποίος εγκωμιάζει το σκεύασμα EicoZone. Σε ένα φυλλάδιο που ταχυδρομείται στους ενδιαφερόμενους, η Eicotech συνιστά το προϊόν ως "τον ευκολότερο, καταλληλότερο και πιο εύγευστο τρόπο να μπει κανείς στη Ζώνη."

Ο Σηρς ισχυρίζεται ή προτείνει ότι η διατροφή Ζώνης μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη ή και να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις, ότι προλαμβάνει τον καρκίνο, ότι ασκεί "θετική επίδραση" σε πολυάριθμες άλλες ασθένειες, ότι βοηθά κάποιον να ζήσει μακρύτερη και περισσότερο ικανοποιητική ζωή, ότι κρατά κάποιον στο "απόλυτο καλύτερό του" και ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει βάρος μόνιμα. Το θολό επικάλυμμα της διατροφής της Ζώνης προτείνει ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διατροφή για να επαναρυθμίσει το γενετικό του κώδικα και να παλέψει τον καρκίνο, την κατάθλιψη, το διαβήτη, το PMS, και τα συμπτώματα του AIDS και της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η διατροφή ζώνης θα αντιπροσώπευε μια σημαντική ιατρική ανακάλυψη εάν θα μπορούσε να κάνει έστω το 10% αυτών που ο Σηρς λέει ότι μπορεί. Εντούτοις, κανένας δεν έχει παρουσιάσει οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα σχετική με το κατά πόσον οι ισχυρισμοί και οι υπαινιγμοί του Σηρς αξίζουν ακόμη και ένα μόριο εμπιστοσύνης.

Θέλετε να χάσετε βάρος τώρα; Ρωτήστε με πώς!

Τυπικά, οι κατά των υδατανθράκων συγγραφείς υποθέτουν ότι οι διατροφές υψηλών υδατανθράκων προκαλούν μια υπερπαραγωγή της ινσουλίνης και ότι αυτή η υπερπαραγωγή προκαλεί την υπερκατανάλωση τροφής και την παχυσαρκία και οδηγεί στην αντίδραση της ινσουλίνης και το διαβήτη . Τα γεγονότα όμως είναι διαφορετικά.

Οι Ινδιάνοι Πίμα στην Αριζόνα, παραδείγματος χάριν, ζυγίζουν, κατά μέσον όρο, 65 λίβρες (30 κιλά) περισσότερο από τους Ινδιάνους Πίμα στο Μεξικό. Οι Πίμα της Αριζόνα έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διαβήτη mellitus μη εξαρτώμενου από την ινσουλίνη (NIDDM) στον κόσμο. Η διατροφή τους είναι υψηλή στο λίπος και περιλαμβάνει πολύ περισσότερο κρέας από τη διατροφή των Μεξικάνων Πίμα, η οποία είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες από τα σιτηρά και τα φασόλια.

Οι μελέτες των ανθρώπινων πληθυσμών έχουν συνδέσει την ανάπτυξη της παχυσαρκίας, της υπερινσουλιναιμίας (υπερβολικής ινσουλίνης στο αίμα), ή/και του NIDDM με τις διατροφές τις υψηλές σε λίπη και χαμηλές σε ίνες και άμυλα. Επιπλέον, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το αυξανόμενο διαιτητικό λίπος οδηγεί σε αυξήσεις και των θερμίδων και του βάρους.

Αφ' ετέρου, γενικά, όταν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, οι εξοικειωμένοι με μια πλούσια σε λίπη διατροφή, υιοθετούν μια υψηλή σε υδατάνθρακες και πολύ χαμηλή σε λίπη διατροφή, οι πρόσλήψή τους σε θερμίδες μειώνεται και φυσικά χάνουν βάρος.

Πολλοί διατρεφόμενοι με τις αρχές της Ζώνης αναμφισβήτητα θα χάσουν βάρος βραχυπρόθεσμα, επειδή και μόνο η διατροφή περιορίζει τις θερμίδες σε περίπου 1.000 έως 1.400 καθημερινά για τους περισσότερους υπέρβαρους ανθρώπους. Ο Σηρς σωστά παρατηρεί (α) ότι "είναι δύσκολο να χαθεί βάρος με απλό περιορισμό των θερμίδων" (σελ. 20), και (β) ότι "οι διατροφές που βασίζονται στον περιορισμό των επιλογών και στην οριοθέτηση των θερμίδων συνήθως αποτυγχάνουν" (σελ. 20). Παρ' όλες αυτές τις προειδοποιήσεις, ο ίδιος υποστηρίζει τελικά μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων, η οποία περιορίζει σοβαρά την κατανάλωση τροφίμων με σύνθετους υδατάνθρακες.

 

Τελικό Συμπέρασμα

Τα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό των Αμερικανών που είναι υπέρβαροι έχει αυξηθεί από περίπου το ένα τέταρτο στο ένα τρίτο. Οι γκουρού της διατροφής έχουν ένα πρόσφορο καθημερινό πεδίο δράσης, το οποίο υπονομεύει τις προσπάθειες από τους αρμόδιους προσφέροντες ιατρικές υπηρεσίες να πείσουν τους Αμερικανούς για να περιορίσουν την πρόσληψη λιπών και να τρώνε αφθονία φρούτων, λαχανικών και σιτηρών ολικής άλεσης. Μερικοί από τους γκουρού υποστηρίζουν, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, ότι οι διατροφές χαμηλών υδατανθράκων θα ωφελήσουν τους ανθρώπους με τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Εντούτοις, η εγκατάλειψη των ισορροπημένων ή/και αναλογικά συνταγογραφημένων διατροφών για να υιοθετήσει κανείς αυτές τις ιδιόρρυθμες διατροφές χαμηλών υδατανθράκων είναι πολύ πιθανότερο να τον βάλει σε κίνδυνο παρά να βελτιώσει την υγεία του.

 


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί