CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση 10/12/05 

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης

Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια

Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων

Προβληθείτε στο CyberGym.gr


Και άλλες συντριπτικές αποκαλύψεις
για την "κομπογιαννίτικη" Διατροφική Ζώνη
του Μπάρυ Σηρς.

 

Νέες "παλιές" δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την "πατάτα" της Διατροφικής Ζώνης όλο και βγαίνουν στην επιφάνεια. "Νέες" γιατί τώρα τις βρίσκουμε, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, "παλιές" γιατί ήδη έχουν γραφεί εδώ και χρόνια.

Σας τις παρουσιάζουμε στα επόμενα:


Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12413&m=C28&aa=1 η κυριακάτικη εφημερίδα "TO BHMA" περιέχει "ζουμερό" άρθρο εστιασμένο στη Διατροφική Ζώνη και τον εμπνευστή της. Παραθέτουμε εδώ ολόκληρο το άρθρο όχι για να το αντιγράψουμε αλλά για να μην "χαθεί" λόγω παλαιότητας για κάποιο λόγο και επειδή χτυπάει στο κέντρο ακριβώς τον στόχο. Άλλωστε σας δίνουμε και την ηλεκτρονική του διεύθυνση για επαλήθευση της πιστότητας. Το άρθρο αυτό γράφηκε από ειδικό επιστήμονα σε θέματα διατροφής μόλις ο Μπάρυ Σηρς άρχισε να κατακτά τα κορόιδα της Αμερικής!!! Απολαύστε το.

Δίαιτες, Αλήθειες και ψέματα για τις «ζώνες»

Λάμπρος Σ. Συντώσης, Ph.D.,
επίκουρος καθηγητής Μεταβολικής Βιοχημείας και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Παχυσαρκίας
στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας.

(Ο κ. Λάμπρος Συντώσης είναι σήμερα καθηγητής
στο Τμήμα Διατροφολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών)

Στο «Βήμα» της 22ας Δεκεμβρίου 1996 («Το άλλο Βήμα», σελ. 20) δημοσιεύθηκε, σε μετάφραση, ένα άρθρο του Jerome Burn από την εφημερίδα «Independent» με τον τίτλο «Πολεμήστε το λίπος με λιπαρά». Το άρθρο αναφέρεται στο βιβλίο του δρος Barry Sears «Enter the Zone» («Μπείτε στη Ζώνη»). Δεν φτάνει που το βιβλίο του δρος Sears περιλαμβάνει πολλές αναπόδεικτες και συχνά λανθασμένες θεωρίες, έρχεται τώρα το άρθρο του Jerome Burn με μια σειρά από ανακρίβειες να χειροτερέψει την κατάσταση. Αν και δεν συνηθίζω να κάνω κριτική σε άρθρα εφημερίδων, αναγκάζομαι να το κάνω σε αυτή την περίπτωση γιατί όλες αυτές οι ανακρίβειες μπορεί όχι μόνο να μπερδέψουν τον αναγνώστη αλλά, αν οι συμβουλές ακολουθηθούν, να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Μπάρυ Σηρς

Ανακρίβεια 1 (με τη σειρά που εμφανίζονται στο μεταφρασμένο κείμενο του Jerome Burn): «Μας έχουν πει ότι μπορούμε να τρώμε όσους υδατάνθρακες θέλουμε».

Παρ' όλο που πολλοί Αμερικανοί κυρίως το πιστεύουν αυτό, κανένας επίσημος οργανισμός δεν έδωσε ποτέ αυτή τη συμβουλή. Απλώς, επειδή έχει υπερτονισθεί, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, η συμβουλή για μείωση κατανάλωσης λιπαρών, πολλοί νόμισαν ότι, εφόσον μειώσουν τα λίπη στη διατροφή τους, θα μπορούν να τρώνε όσο θέλουν! Το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν και θα το επαναλάβω και πάλι: όσον αφορά το βάρος, σημασία έχει ο αριθμός των θερμίδων που τρώμε σε σχέση με τις θερμίδες που καταναλώνουμε και όχι το είδος της τροφής (υδατάνθρακες ή λίπη). Αν τρώμε περισσότερες θερμίδες, υπό οποιαδήποτε μορφή, από αυτές που καταναλώνουμε, το βάρος μας θα αυξηθεί.

Ανακρίβεια 2: ολόκληρη η παράγραφος που αναφέρεται στη σχέση υδατανθράκων - ζάχαρης - ινσουλίνης - λίπους είναι επιεικώς άσχετη!

Ο χώρος δεν επαρκεί βέβαια για διεξοδική παρουσίαση των μηχανισμών μεταβολισμού των υδατανθράκων. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες σε οποιοδήποτε καλό βιβλίο χημείας ή διατροφής. Θα αναφερθώ όμως συνοπτικά, με απλά λόγια (και ας με συγχωρήσουν οι ειδικοί), στη σχέση υδατανθράκων και λίπους. Κατ' αρχήν υδατάνθρακες και γλυκόζη ή ζάχαρη, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο, είναι το ίδιο πράγμα. Απλά οι υδατάνθρακες (ως άμυλο στα φυτά και γλυκογόνο στα ζωικά κύτταρα) είναι ενώσεις που αποτελούνται από πολλά μόρια γλυκόζης ενωμένα μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της πέψης οι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη και φρουκτόζη, τα δύο συστατικά που ενωμένα μας δίνουν τη γνωστή μας ζάχαρη. Η γλυκόζη εισέρχεται στο αίμα και τα διάφορα κύτταρα του σώματος τη χρησιμοποιούν, την καίνε δηλαδή για την παραγωγή ενέργειας.

Για να μπει η γλυκόζη στα κύτταρα χρειάζεται τη βοήθεια της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα αυξηθεί. Ετσι, όταν τρώμε υδατάνθρακες (γλυκά, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες), η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται προκαλώντας έκκριση ινσουλίνης, η οποία «σπρώχνει» τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα, επαναφέροντας έτσι τη συγκέντρωση της γλυκόζης σε κανονικά επίπεδα. Σε όλα τα υγιή άτομα αύξηση της γλυκόζης στο αίμα προκαλεί αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης. Απλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στη δράση της ινσουλίνης. Αυτά τα άτομα χρειάζονται λιγότερη ινσουλίνη για να επαναφέρουν τη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος σε κανονικά επίπεδα. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι διαβητικοί που έχουν αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και γι' αυτόν τον λόγο χρειάζονται πολύ περισσότερη ινσουλίνη για αποτελεσματική ρύθμιση της γλυκόζης.

Το μεγαλύτερο μέρος από τη γλυκόζη που εισέρχεται στα κύτταρα καίγεται για την παραγωγή ενέργειας, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό αποθηκεύεται με τη μορφή γλυκογόνου (υδατάνθρακα) για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Μια πολύ μικρότερη ποσότητα, αν περισσέψει, μετατρέπεται σε λίπος. Προσοχή, όμως: ακόμη και αν παραχθεί λίπος, αυτό δεν σημαίνει ότι το λίπος αυτό θα πάει κατευθείαν στη μέση ή στους γλουτούς, όπως υποστηρίζει το άρθρο! Αν υπάρχει θερμιδική ισορροπία (θερμίδες που τρώμε = θερμίδες που καταναλώνουμε), τότε το λίπος αυτό θα διασπασθεί τις επόμενες ώρες μετά το γεύμα για την παραγωγή ενέργειας.

Ανακρίβεια 3: «Η ινσουλίνη και μια άλλη ορμόνη, το γλυκογόνο, ελέγχουν το λίπος του σώματος».

Πρώτα - πρώτα το γλυκογόνο δεν είναι ορμόνη αλλά ένα είδος υδατάνθρακα, μια αλυσίδα από πολλά μόρια γλυκόζης. Ως υδατάνθρακας το γλυκογόνο δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο του λίπους του σώματος. Αλλά και η ινσουλίνη, παρ' όλο που παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών, δεν φαίνεται, από τα αποτελέσματα των ως σήμερα δημοσιευμένων ερευνών, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρύθμιση του λίπους του σώματος.

Είναι γεγονός ότι αν κάποιος ακολουθήσει τη δίαιτα που προτείνει το βιβλίο του δρος Sears θα χάσει βάρος. Εκεί έγκειται και η επιτυχία του βιβλίου (έχουν πουληθεί ήδη περίπου 450.000 αντίτυπα). Αυτό όμως που δεν φαίνεται καθαρά στο βιβλίο είναι ότι η δίαιτα που προτείνει ο συγγραφέας της «Ζώνης» περιέχει περίπου 1.700 θερμίδες την ημέρα, πολύ λιγότερες δηλαδή από τις θερμίδες μιας φυσιολογικής διατροφής, που είναι περίπου 2.000-2.500 θερμ. /ημέρα. Πρόκειται δηλαδή για άλλη μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων που, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι φυσιολογικό να οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Αυτό είναι λοιπόν και το μυστικό της «επιτυχίας» της δίαιτας και όχι οι αναπόδεικτες θεωρίες του συγγραφέα. Έβαλα τη λέξη επιτυχία μέσα σε εισαγωγικά γιατί η μείωση του βάρους κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως ξέρετε αν έχετε διαβάσει παλιότερα άρθρα μου, δεν διαρκεί πολύ και συχνά επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, το βιβλίο του δρος Sears αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των βιβλίων που έχουν δημοσιευθεί υποσχόμενα γρήγορη και εύκολη μείωση βάρους. Rotation Diet, Beverly Hills Diet, Scarsdale Diet, Dr. Atkins' Diet, Dr. Stilman's Diet είναι μερικές, οι πιο γνωστές ίσως δίαιτες που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 30 χρόνια. Στο μεταξύ η παχυσαρκία στην Αμερική αυξάνεται κατακόρυφα. Σήμερα ο ένας στους τρεις Αμερικανούς είναι παχύσαρκος.

Ο δρ Sears υπόσχεται ότι με την αγορά του δικού του βιβλίου θα μπείτε σε μια «ζώνη» ευδαιμονίας, όλα τα προβλήματά σας θα λυθούν! Εγώ θα έλεγα ότι με την αγορά του βιβλίου του δρος Sears ο μόνος που μπαίνει σε μια καινούργια «ζώνη» είναι ο συγγραφέας: αυτή των πλούσιων βιοχημικών!!!


Στην ηλεκτρονική διεύθυνση   http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13773&m=H04&aa=1 στην κυριακάτικη εφημερίδα "TO BHMA"καταγράφεται δημοσιογραφική έρευνα από την Θεοδώρα Τσώλη σχετικά με τις περισσότερο διαδεδομένες δίαιτες.

Για τη δίαιτα της Διατροφικής Ζώνης γράφει με επιγραμματική φράση τα επιστημονικά αποτελέσματα μέχρι εκείνη την χρονολογία:

Η αλήθεια για τις δίαιτες

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε, ως συνήθως, από Δευτέρα τη μάχη με τα κιλά, τότε χρειάζεστε έναν οδηγό. Οι πιο «διάσημες» δίαιτες και οι μύθοι που τις περιβάλλουν

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Οι δίαιτες του Χόλιγουντ

Δίαιτες που βασίζονται λίγο ή περισσότερο στη φιλοσοφία που αναφέραμε. Δίαιτες που υπόσχονται ό,τι και οι πιο «άσημες», παρουσιάζοντας όμως ως ζωντανή διαφήμιση τους σταρ του Χόλιγουντ που τις ακολούθησαν και «εξαϋλώθηκαν». Ιδού οι δίαιτες των... αστέρων.

Δίαιτα Ατκινς (ανήκει στην κατηγορία των κετογονικών)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

(Δίαιτα της)  Ζώνης (ανήκει στην κατηγορία της δίαιτας με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων)

Η φιλοσοφία της

Η κατανάλωση του σωστού συνδυασμού τροφών οδηγεί τον μεταβολισμό σε ένα επίπεδο όπου το σώμα λειτουργεί με τη μέγιστη αποδοτικότητά του. Το αίσθημα της πείνας περιορίζεται με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια βάρους ενώ συγχρόνως αυξάνεται η ενέργεια του οργανισμού.

Τροφές που επιτρέπονται

Πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε πολύ συγκεκριμένες δοσολογίες (40%, 30% και 30% αντιστοίχως)

Τροφές που απαγορεύονται

Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κυρίως ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα (ορισμένα είδη), κορεσμένα λίπη.

Αλκοόλ: Επιτρέπεται η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας (1%).

Υπάρχει περίπτωση να χάσει κάποιος βάρος;

Ναι, μέσω της μεγάλης μείωσης πρόσληψης θερμίδων. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του βάρους αν ακολουθείται κατά γράμμα. Αυστηρή δίαιτα που επομένως είναι δύσκολο να ακολουθηθεί για μεγάλο διάστημα. Τα οφέλη της δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικώς.

 


Στο περιοδικό "Διατροφή και Υγεία" (διαφεύγει το τεύχος !) στη σελίδα 290 γίνεται εκτεταμένο αφιέρωμα στη Διατροφική Ζώνη του Μπάρυ Σηρς σε μιάμιση καλογραμμένη σελίδα που πείθει να γίνουμε αμέσως οπαδοί της Ζώνης με τίτλο:

Οι τροφές της ευεξίας, από τη Στέλλα Παναγιωτοπούλου

Η τροφή μπορεί να είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Έτσι, η αναζήτηση του "άριστου" συνδυασμού οδήγησε στη διαμόρφωση ενός νέου διαιτολογίου, γνωστού ως "διατροφική ζώνη". Στο Χόλιγουντ έχει ήδη γίνει μόδα ... Επίκεντρο της νέας άποψης, η επίδραση των τροφών στο ορμονικό σύστημα και και ο περιορισμός της αναλογίας των υδατανθράκων στο σύνολο της καθημερινής διατροφής.

(Θυμίζουμε εδώ ότι ένα από τα βασικά δόγματα της Διατροφικής Ζώνης είναι το ότι η διατροφή μας πρέπει να μας δίνει θερμίδες 30% από τα λίπη, 40% από τους υδατάνθρακες και 30% από τις πρωτεΐνες.)

 

Και οι αναγνώστες του άρθρου θα πείστηκαν, πιστεύω, να "μπούνε" στη Ζώνη όλοι εκτός από εκείνους που διάβασαν με προσοχή την τελευταία παράγραφο, την οποία η δημοσιογράφος είχε την επαγγελματική συνείδηση να περιλάβει και η οποία είναι η επόμενη:

Ο παθολόγος-διαιτολόγος κ. Πανόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής του θεραπευτηρίου "Υγεία", μας λέει τη γνώμη του:

"Όταν όλα τα παγκόσμια συνέδρια λένε ότι η διατροφή πρέπει να αποτελείται από 30% λίπος, 55% υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνες, γιατί όλα τα άλλα νούμερα έχουν αποδειχθεί φρούδα, θα πρέπει οποιαδήποτε νέα θέση επί του ζητήματος να αποδειχθεί επιστημονικά. Μέχρι τότε είναι απλώς εικασίες. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια σωστή τοποθέτηση, αλλά έχει αποτελέσει πεδίο εκμετάλλευσης πολλών άλλων διατροφικών θεωριών, όπως του Άτκινς ή του Μοντινιάκ. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες της τοοθέτησης αυτής και γι' αυτό το λόγο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου."

 

Τι μας λέει, λοιπόν, ο κ. Πανόπουλος, υπεύθυνος για την καθημερινή διατροφή εκατοντάδων ασθενών στο "Υγεία"? Μας λέει πεντακάθαρα: "Παρακολουθώ όλα τα διεθνή σοβαρά συνέδρια επί της διατροφής και ΔΕΝ γνωρίζω τον Μπάρυ Σηρς και τη Διατροφική του Ζώνη. Ασφαλώς θα πρόκειται για ισχυρισμούς διαφορετικούς από τα διεθνώς παραδεδεγμένα και μη επιστημονικώς αποδεδειγμένους!"

 


Με τη λογική, λοιπόν, του Μπάρυ Σηρς ότι η Διατροφή αποτελεί "φάρμακο" για τον άνθρωπο, τότε η λανθασμένη Διατροφή της Διατροφικής Ζώνης θα αποτελεί "αργό δηλητήριο" για τον άνθρωπο!

Με βάση αυτή τη λογική η Δρούζα και το κρατικό κανάλι της ΝΕΤ σήμερα (2005 - 2006) διαπράττουν κοινωνικό έγκλημα, όταν διαδίδουν ευρέως την μη ιατρικά και επιστημονικά αποδεδειγμένη διατροφή της Διατροφικής Ζώνης.

Ακέραια ευθύνη φέρουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας διογκώνοντας με την αδιαφορία τους και την ανικανότητά τους τέτοια φαινόμενα.

 


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί