CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση 26/05/06

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης

Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια

Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων

Προβληθείτε στο CyberGym.gr


Ενδελεχής Κριτική του Βιβλίου

"Η Διατροφική Ζώνη",
υπό Μπάρυ Σηρς, έκδοση πρωτότυπου 1995

μετάφραση και έκδοση ελληνικού από την "Δ.Κ. ΕΠΕ", Ιούνιος 2001

Από τον Θύμιο Περσίδη,
Ηλ/γο-Μηχ/γο, επί είκοσι χρόνια εκδότη πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.


 “Η Διατροφική Ζώνη", Αθήνα, Ιούνιος 2001.    

 Πρόκειται για ένα βιβλίο 330 σελίδων, διαστάσεων 17Χ24. Εξωτερικά φέρει το όνομα του συγγραφέα του αμερικάνικου πρωτότυπου, αλλά κανένα όνομα έλληνα επιστήμονα μεταφραστή, πράγμα που του κολλάει τη "ρετσινιά" της αναξιόπιστης μετάφρασης! Εσωτερικά φέρει το όνομα της μεταφράστριας από την αγγλική, η οποία δεν έχει καμιά ειδίκευση στο ειδικό θέμα και στην επιστημονική του ορολογία. Ως όνομα εκδότη αναφέρεται το όνομα της "Δ.Κ. Ε.Π.Ε."!

Τα φανερά και τα κρυφά νοήματα ενός βιβλίου αποτελούν ένα παζλ, φτιαγμένο από το συγγραφέα του βιβλίου, το οποίο οδηγεί τον αφελή και εύπιστο αναγνώστη εκεί που θέλει ο συγγραφέας. Ο στόχος του συγγραφέα είναι να σας "περάσει" τα νοήματά του! Ποτέ δεν μπορεί κανείς να δει άμεσα και συνολικά τις προθέσεις και τους αντικειμενικούς σκοπούς ενός συγγραφέα, παρά μόνο αν ομαδοποιήσει τις "τάσεις", τις "προτάσεις", τις παροτρύνσεις", τους "ισχυρισμούς", τις "θέσεις", τις "επιδιώξεις", τους "στόχους" και όλα όσα δημιουργούν την τελική "ψυχολογική διάθεση", την οποία ο συγγραφέας θέλει να "εγκαταστήσει" μέσα στον αναγνώστη του! Ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορεί να εξιτάρει τη φαντασία σου, να κοιμίσει τα επιχειρήματα των αντιρρήσεών σου, να σε βγάλει από τον πραγματικό σου εαυτό και να σε πάει εκεί που θέλει αυτό. Αλλά και ένα κακογραμμένο βιβλίο μπορεί να τα κάνει αυτά, φτάνει να υπάρχει μια προδιάθεση απελπισίας μέσα σου προς κάθε τι άλλο σχετικό με το θέμα του. Για παράδειγμα, αν έχεις απογοητευθεί από δέκα δίαιτες που δεν σε αδυνάτισαν, είσαι ένα έτοιμο θύμα της Διατροφικής Ζώνης!

Η "ψυχολογική διάθεση" στην οποία σε υποβάλει ένα βιβλίο είναι αυτό που σε κάνει να "πιστεύεις" και να "τοποθετείσαι" και να "υποστηρίζεις" με μανία και κυρίως να "αγοράζεις", όπως στην περίπτωσή μας !!! Συνεπώς, ΠΡΟΣΟΧΗ, όταν διαβάζετε οποιοδήποτε βιβλίο! Μην ξεχνάτε ότι ο συγγραφέας πάει να σας ... πιάσει τον πισινό! (Σόρρυ, το είπα λίγο χοντρά για να το εμπεδώσετε!)

Για να δούμε, λοιπόν, τι έπιασαν σε εσάς ο Σηρς!

Η θέση μου είναι ότι πρόκειται για ένα απελπιστικά κακογραμμένο βιβλίο για απογοητευμένους από την πραγματικότητα, οι οποίοι, αντί να εμβαθύνουν με λογική στα αίτια μη προσαρμογής τους στην πραγματικότητα και να τα διορθώσουν, επιλέγουν την "θεόσταλτη Ζώνη των Θαυμάτων", διότι περί θαυμάτων ενάντια στη φυσική και στην επιστήμη ομιλούν οι τσαρλατάνοι!!!

Στα επόμενα, λοιπόν, αρχικά θα ομαδοποιήσουμε τα "περίεργα" που διαβάζουμε σε αυτό το βιβλίο "επιστημονικής διατροφής" (θα ταίριαζε περισσότερο ... "επιστημονικής διατροφικής διαστροφής"!) και στη συνέχεια θα διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας. Όσοι "πιστοί της Δια(σ)τροφικής Ζώνης", δεν έχετε παρά να κρίνετε και το βιβλίο και τις απόψεις μας!

Όπως ακριβώς γράφονται μέσα στο βιβλίο!! (σε παρένθεση ... ψιλοσχόλια!)

0-Συνολική Άποψη
Σελίδα copyright Copyright για την ελληνική γλώσσα: "ΔΚ-ΕΠΕ"
Από τα Περιεχόμενα Ανατροπή της ως τώρα σοφίας! (27), "Καλές" και "Κακές" εικοσανοειδείς (56), Οι θαυματουργές ορμόνες "εικοσανοειδείς" (145), Η Ζώνη, οι εικοσανοειδείς και η καρδιά σας (188), Οι εικοσανοειδείς και ο Καρκίνος (193), Χρόνιες ασθένειες και η Ζώνη (203), AIDS, Αυτοάνοσες νόσοι, Χρόνια κόπωση, Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, Αναπαραγωγικές διαταραχές, Χρόνιος πόνος, Δερματικές διαταραχές, Το γήρας (203 έως 228), Η Ζώνη και η παράταση της ζωής (230). (Συμπέρασμα: αυτό είναι το βιβλίο που θα τινάξει το ... ασφαλιστικό στον αέρα αφού θα πεθαίνουμε πλέον μόνο από ... δυστυχήματα και από τα ... ξόρκια της πεθεράς μας!)
Γενική παρατήρηση Σε ένα βιβλίο διατροφής 350 σελίδων, 245 σελίδες (από την 1 έως την 245) αφιερώνονται στην έκθεση επιχειρημάτων για το πόσο καλή είναι αυτή η διατροφή, 31 σελίδες (από 247 έως 268 και από 291 έως 301) αφιερώνονται σε πίνακες και τρόπους υπολογισμού, 28 σελίδες (από 269 έως 297) αφιερώνονται σε συνταγές διατροφής και 30 σελίδες (από 301 έως 330) αφιερώνονται σε απρόσιτη και άρα άχρηστη βιβλιογραφία και 20 σελίδες είναι το Ευρετήριο.
(
Συνεπώς, το βιβλίο αυτό περιέχει 31+28=59 "χρήσιμες" σελίδες για τη διατροφή για την οποία αγοράζεται και 271 άχρηστες σελίδες για τη διατροφή, αλλά διαφημιστικές για την χρησιμότητά της και την υποτιθέμενη απόδοσή της, οι οποίες έχουν προφανή σκοπό να πείσουν τον αναγνώστη να αναζητήσει τον "θαυματοποιό διατροφολόγο" που θα τον σώσει από τα δεινά όλων των ασθενειών!!! Με δυό λόγια μας αφήνει να ... πεινάσουμε μέχρι την έκδοση του επόμενου βιβλίου, που περιέχει συνταγές φαγητών!)
Σελ-301-350 Βιβλιογραφία (30 σελ.) και Ευρετήριο (20 σελ.)
1-Διαφημιστικά Σλογκανάκια
Εξώφυλλο Το Best Seller του 1.000.000 αντιτύπων. Ένας διατροφικός Χάρτης που εξασφαλίζει: Μόνιμο χάσιμο βάρους, Αναπροσαρμογή του γενετικού σας κώδικα, Προφύλαξη από τις αρρώστιες, Μέγιστες αθλητικές αποδόσεις, Αύξηση της πνευματικής διαύγειας.  
(Επιστήμων Μεταφραστής: ΚΑΝΕΝΑΣ)
Οπισθό-φυλλο Το φαγητό είναι σαφώς το πιο ισχυρό φάρμακο που έχετε στη διάθεσή σας. Οι καινούριες διατροφικές συμβουλές που προέρχονται από το Αμερικανικό κράτος, τους διατροφολόγους και τους ιατρούς, αποδείχθηκαν λανθασμένες. Η Διατροφική Ζώνη σας εξηγεί το γιατί.
2-Παραμύθια της Χαλιμάς
Σελ-11
Πρόλογος

Μια Δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το κεφάλι μου, κάτι που γνωρίζω από τα είκοσί μου χρόνια. Βλέπετε, είμαι μια κινούμενη γενετική ωρολογιακή βόμβα. Είμαι γενετικά προγραμματισμένος από τη φύση μου να πεθάνω από καρδιοπάθεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο πρόωρος θάνατος μου φαίνεται να είναι εξ’ ολοκλήρου αναπόφευκτος: ο παππούς μου, ο πατέρας μου και οι τρεις θείοι μου πέθαναν όλοι από καρδιακές προσβολές πριν φτάσουν την ηλικία των πενήντα-πέντε ετών. Σήμερα που το γράφω αυτό είμαι σαράντα-τεσσάρων ετών. (Είναι η συγκινητική ατάκα με την οποία βγαίνει στη σκηνή του θεάτρου ο θαυματοποιός! Και κλάαααμα η κυρία! Αυτό γράφηκε το 1995? Και ακόμα ζει και μάλιστα πολύ καλά λόγω της Ζώνης!!! Όχι της δίαιτας, αλλά των ... εισπράξεων!)

Σελ-62-87 Ανεπιβεβαίωτα παραμύθια για πρωταθλητικές επιτυχίες και προτροπή για όλους τους γυμναζόμενους, ώστε να γυμνάζονται "μέσα στη Ζώνη". (Πράγμα που σημαίνει: κατασκευαστής μόνιμων Ολυμιονικών!)
Σελ-145

Για να καταλάβετε με περισσότερες λεπτομέρειες τον κρίσιμο σύνδεσμο ανάμεσα στη διατροφή και τη Ζώνη, πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με το σημαντικό διατροφικό κώδικα που καθορίζει αρχικά ποιον τύπο εικοσανοειδών (καλών ή κακών) θα φτιάξει το σώμα. Σε πολλούς τομείς ο διατροφικός κώδικας είναι το ίδιο σημαντικός με το γενετικό κώδικα. Όσο περισσότερο το καταλάβετε, τόσο καλύτερα θα είστε προετοιμασμένοι να μείνετε στη Ζώνη επί μονίμου βάσεως.

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του διατροφικού κώδικα είναι ότι προκαλεί πολλά από τα τρέχοντα συμπεράσματα, όσον αφορά στο ρόλο του λίπους σε μια διατροφή. Με πολλούς τρόπους το λίπος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στην ιστορία της Ζώνης. Θυμηθείτε, η ενδεχόμενη παραγωγή όλων των εικοσανοειδών χρησιμοποιεί ως βασική πρώτη ύλη της μια ομάδα λιπαρών ουσιών γνωστών ως απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα πρέπει να παρέχονται από το λίπος μέσα στη διατροφή. Δεν μπορούν να παρασκευαστούν από το σώμα.

3- Αντιεπιστημονικές Απόψεις και Αυθαίρετη Ορολογία
Σελ-21 Τι είναι η Ζώνη; Είναι η κατάσταση του μεταβολισμού κατά την οποία το σώμα λειτουργεί στο έπακρο της ικανότητος του. Στη Ζώνη θα απολαύσετε τη μέγιστη σωματική λειτουργία: ελευθερία από την πείνα, μεγαλύτερη ενέργεια, τέλεια σωματική απόδοση καθώς και βελτιωμένη πνευματική συγκέντρωση.
Σελ-48 Η αλήθεια είναι ότι όλες οι συμβατικές δίαιτες αγνοούν ένα ζωτικό παράγοντα: το φαγητό είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που θα συναντήσετε ποτέ. Μαθαίνοντας, πώς να ελέγχετε τις ορμονικές αντιδράσεις στο φαγητό, είναι το διαβατήριό σας για την είσοδο και την παραμονή σας στη Ζώνη.
Σελ-49 Αυτός ο σωστός ορμονικός κώδικας – το μυστικό σας διαβατήριο για να μπείτε στη Ζώνη – βρίσκεται κρυμμένος στον άξονα ινσουλίνης-γλυκαγόνης. Η ινσουλίνη, εσείς να ξαναθυμηθείτε, είναι αποθηκευτική ορμόνη. Η δουλειά της είναι να παίρνει την περισσευούμενη γλυκόζη από τους διατροφικούς υδατάνθρακες, τα περισσευούμενα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες και να τα αποθηκεύει μέσα στους λιπώδεις ιστούς ως λίπος. Είναι επίσης βοηθητικό να σκέφτεστε την ινσουλίνη ως ορμόνη κλειδώματος: όχι μόνο αποθηκεύει λίπος στους λιπώδεις ιστούς, αλλά και κλειδώνει αυτό το αποθηκευμένο λίπος, ώστε να μη μπορεί ν’ απελευθερωθεί.
σε όλο το βιβλίο Γλυκαντικός Δείκτης ή Γλυκαιμικός Δείκτης και γιατί; (οι όροι συγχέονται)
Σελ-51 Η Άριστη Ισορροπία Γλυκαγόνης-με-Ινσουλίνη είναι η Πύλη για τη Ζώνη.
Σελ-53 Αν η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη είναι η πύλη για τη Ζώνη, οι εικοσανοειδείς είναι η Ζώνη.
Σελ-88

Σ’ αυτό το κεφάλαιο, θα ήθελα να σας δείξω τον πρωταρχικό κανόνα για να κρατάτε τις εικοσανοειδείς σας σε μια υγιή ισορροπία. Παρ’ ότι υπάρχουν άλλες ενδεικτικές ταμπέλες στο μονοπάτι για τη Ζώνη, μπορείτε να συντομεύσετε το μονοπάτι εάν ακολουθήσετε τον υπ’ αριθμό ένα κεφαλαιώδη κανόνα μου.

Ποιος είναι αυτός ο κανόνας; Διατηρείτε μια σωστή αναλογία της πρωτεΐνης προς τον υδατάνθρακα κάθε φορά που τρώτε. Αυτός ο ένας και απλός κανόνας είναι το θεμέλιο για να κατασκευάσετε μια διατροφή σύμφωνη προς τη Ζώνη. Και ποια είναι αυτή η σωστή αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα; Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 0,75 – αυτό σημαίνει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε 4 γραμμάρια υδατάνθρακα.

Σελ-95 Θερμιδική Σύνθεση μιας Ευνοϊκής προς τη Ζώνη Διατροφής: Υδατάνθρακες 40%, Πρωτεΐνη 30% και Λίπος 30%.
Σελ-130-138 Βιταμίνες και Μέταλλα σε Πηγές Ευνοϊκές προς τη Ζώνη
Σελ-145-161 ΡΕΣΙΤΑΛ για τις:  ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ: ΕΙΚΟΣΑΝΟΕΙΔΕΙΣ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΘΕΩΡΗΣΗ (Σημείωση: στον ιατρικό κόσμο κανείς δεν τις ξέρει, διότι είναι τόσο βραχύβιες που δεν καθίσταται δυνατό να μελετηθούν! Αλλά ο Μπάρυ Σηρς είναι πιο ... γρήγορος και από τις εικοσανοειδείς! Η ονομασία τους δε παραπέμπει κατ΄ άλλους σε όσους τρώνε ... σανό???))
4-Ανεπιβεβαίωτες δήθεν Ιατρικές Έρευνες, Εφαρμογές και Συμπεράσματα
Σελ-26 Οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης είναι δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας της χώρας μας. Αλλά τα οφέλη της Ζώνης δεν σταματούν εδώ. Τα να φτάσεις στη Ζώνη έχει θετικό αντίκτυπο και σε πολλές άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, ακόμα και πνευματικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη και ο αλκοολισμός. Μπορεί να ανακουφίσει δραστικά τη χρόνια κόπωση, αντικαθιστώντας τη με ενέργεια, ειδικά σε περιπτώσεις του σύνδρομου χρόνιας κόπωσης (CFS), προεμμηνορροϊκού σύνδρομου (PMS), ή ακόμα και μολύνσεων από τον ιό του AIDS (HIV). Και υπάρχουν πολύ καλές θεωρητικές εξηγήσεις για να πιστέψετε ότι αυτή η διατροφική τεχνολογία, που έχω αναπτύξει μπορεί να γίνει η καλύτερή σας άμυνα κατά του καρκίνου, όχι μόνο με το να προλάβει τη δημιουργία του, αλλά και με το να κάνει τους όγκους πιο ευάλωτους από την επίθεση της δικής μας σωματικής άμυνας και επομένως να αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων.
Σελ-28 Στο Κεφάλαιο 8 θα βρείτε πληροφορίες για τη διατροφή: το κλειδί για ένα τρόπο ζωής σ’ ένα μεταβολικό στάδιο που αγγίζει την ευφορία και λέγεται Ζώνη. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, το φαγητό χρησιμοποιείται για να διατηρήσει την επιθυμητή ορμονική ισορροπία, ειδικά ανάμεσα στην ινσουλίνη, την γλυκαγόνη και τις σούπερ ορμόνες που λέγονται εικοσανοειδείς.
5-Αντιφατικά Σημεία και Ψέματα
Σελ-20 Αν και το βιβλίο αφορά στη διατροφή, οι συγγραφείς και ο εκδότης δεν φέρουν καμιά ευθύνη από τυχόν παρενέργειες, που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση θρεπτικών συμπληρωμάτων στη διατροφή σας χωρίς την πρέπουσα ιατρική παρακολούθηση.
Σελ-29 Αλλά πώς να πετύχεις το στόχο αυτό; Το μήνυμα, από κορυφαίους επιστήμονες, διατροφολόγους και την κυβέρνηση ήταν απλό: είπαν στους Αμερικανούς να τρώνε λιγότερο λίπος και περισσότερους υδατάνθρακες. Έτσι, είπαν οι ειδικοί, γίνεσαι πιο “κοκκαλιάρης”.
6-Επικίνδυνες Προτροπές
Καλοί μου άνθρωποι, όπως έλεγε και ο Θανάσης Βέγγος, πηγαίνετε στον καλό γιατρό σας να δείτε το κακό που σας τυραννάει και αφήστε τις καλές και τις κακές ... εικοσανοειδείς και τα άλλα ... παιδικά ελαττώματα της Διατροφικής Ζώνης για αυτούς που έχουν λεφτά για πέταμα!
Η ιατρική επιστήμη κάνει πειραματικές έρευνες επί τριάντα χρόνια σε πληθυσμούς των πέντε, δέκα και εκατό χιλιάδων ανθρώπων από ομάδες κορυφαίων γιατρών σε διάφορα μέρη του κόσμου για να συμπεράνει με βεβαιότητα τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες μιας διατροφικής ή φαρμακευτικής αγωγής! Και πάλι, μερικά από αυτά ανατρέπονται! Είναι δυνατόν να σας πείθουν οι ηλίθιοι ισχυρισμοί των επόμενων 82 σελίδων του ενός ατόμου και οι παράθεση των μαρτυριών της κυρά-Κατίνας, του μαστρο-Πολύδωρα και της κυρα-Φροσύνης, όπως εκτίθενται στις επόμενες σελίδες???
Σελ-162-244
όλες οι σελίδες
Η ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ        (όπως λέμε: Η ΖΩΝΗ ... ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ !!!)

Κεφάλαιο 13: Η Ζώνη και η καρδιά σας 162

Επικίνδυνοι παράγοντες για την καρδιοπάθεια 164, Υπερινσουλιναιμία 164, Υψηλή πίεση του αίματος 166, Χοληστερίνη 169

Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου ΙΙ 173, Κάπνισμα και αλκοόλ 175, Αρτηριακό μπλοκάρισμα: θρομβώσεις του αίματος

και αρτηριοσκλήρωση 176, Η ασπιρίνη 180, Η ευνοϊκή προς τη Ζώνη μελέτη για το διαβήτη τύπου ΙΙ 181, Επαναστένωση 188, Η Ζώνη, οι εικοσανοειδείς και η καρδιά σας 189

Κεφάλαιο 14: Ο καρκίνος και η Ζώνη 191

Εικοσανοειδείς και καρκίνος 193, Διατροφή και καρκίνος 195, Διατροφή και καρκίνος με πρότυπο τα ζώα 197, Καρκίνος του μαστού, η διατροφή και η Ζώνη 200, Καχεξία 201

Κεφάλαιο 15: Χρόνιες ασθένειες και η Ζώνη 203

AIDS 204, Αυτοάνοσες νόσοι 212, Χρόνια κόπωση 217, Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος 219, Αναπαραγωγικές διαταραχές 223, Χρόνιος πόνος 224, Δερματικές διαταραχές 226

Κεφάλαιο 16: Η Ζώνη και η παράταση της ζωής 230

Κεφάλαιο 17: Ανακεφαλαίωση 237

7-Ανεφάρμοστες Διαδικασίες
Σελ-108

ΠΙΝΑΚΑΣ 8-3:   Τυπικά πρωτεϊνικά block

Παρακάτω αναφέρονται μερικά συνηθισμένα block πρωτεΐνης. Είναι μερικές συνηθισμένες επιλογές από ποσότητες πλούσιες σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλές σε λιπαρά, όπου η κάθε μια περιέχει 1 block πρωτεΐνης (κατά προσέγγιση 7 γρ.). Μια πιο πλήρη λίστα μπορείτε να βρέιτε στο Παράρτημα 3.

Πηγές Ζώων

Στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα (28,5 γρ.) Άπαχο χοιρινό (28,5 γρ.) Άπαχο αρνίσιο κρέας (28,5 γρ.) Στήθος γαλοπούλας (28,5 γρ.)

Πηγές Ψαριών

Μπακαλιάρος (43 γρ.) Τόνος (28,5 γρ.) Γαρίδα (43 γρ.) Σολωμός (43 γρ.)

Πηγές Αυγών

Ασπράδια Αυγών (2) Χτυπημένα αυγά (1/4 κούπας)

Πηγές Χορτοφάγων

Τοφού (85 γρ.) Πρωτεΐνη σε σκόνη (9 γρ.)

Πηγές Γαλακτοκομικών

Τυρί κότατζ (cottage) με χαμηλά λιπαρά (65 γρ.)

(Παρατήρηση: Ποιός μπορεί να ζυγίσει στο σπίτι του 28,5 γραμμάρια??? Το δε 43 γραμ. είναι το 28,5 Χ 1,5 !!!)

Σελ-247-268 Δύσχρηστοι Πίνακες Τεχνικών Μετρήσεων
Σελ-269-289 Δείγματα υποτυπωδών και όχι ουσιαστικών συνταγών
Σελ-297-299 Αναξιόπιστοι Πίνακες Γλυκαντικών Δεικτών Υδατανθράκων (κακή μετάφραση και αντιφάσεις με το 2ο και 3ο βιβλίο)
8-Χοντρές Κοτσάνες
Σελ-26

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ομάδες κολύμβησης του Πανεπιστημίου Stanford. Οι προπονητές Richard Quick για τις γυναίκες και Skip Kenney για τους άνδρες, θεωρούνται από τους καλύτερους στον κόσμο. Μπορούν να παινευτούν, γιατί βρίσκονται στην κορυφή των ελίτ αθλητικών αποδόσεων.
Συστήθηκα από ένα κοινό μας φίλο και είπα στους προπονητές του Stanford για το έργο μου πάνω στη Ζώνη και την εφαρμογή του στους καρδιοπαθείς. Τους προκάλεσε το γεγονός ότι μια διατροφή βασισμένη στη Ζώνη θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών τους. Με τους Ολυμπιακούς του 1992 να πλησιάζουν, με ρώτησαν αν θα μπορούσα να δουλέψω με τους κολυμβητές τους.
Τα υπόλοιπα έγιναν ιστορία. Στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, η κολυμβητική ομάδα του Stanford κέρδισε 8 χρυσά μετάλλια. Από τότε η ομάδα των αντρών, αλλά και των γυναικών, κυριάρχησαν στην Αμερικάνικη κολύμβηση, κερδίζοντας τα κολυμβητικά πρωταθλήματα NCAA του 1992, 1993 και 1994.
(Παρατήρηση: Γιατί δεν τον κράτησαν, ώστε να παίρνει η Αμερική όλα τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς?)

Σελ-32 Κεντρική ιδέα : το κλειδί για το χάσιμο λίπους δεν είναι θέμα περικοπής των θερμίδων, είναι θέμα προσέγγισης στη Ζώνη. Στη Ζώνη, το χάσιμο του σωματικού λίπους είναι ουσιαστικά αυτόματο. Αλλά για να φτάσεις στη Ζώνη και να μείνεις επί μονίμου βάσεως, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στο χάσιμο βάρους και στο χάσιμο λίπους.
Σελ-34 Τα τελευταία 15 χρόνια, ο διατροφικός μας θεσμός έχει φτιάξει την πραγματική βιομηχανία εξύμνησης αρετών των υδατανθράκων. Μας λένε διαρκώς ότι οι υδατάνθρακες είναι οι καλοί της υπόθεσης που λέγεται διατροφή και ότι, αν τρώμε μεγάλες ποσότητες απ’ αυτούς, ο κόσμος θα είναι καλύτερος. Σ’ ένα τέτοιο κόσμο, οι ειδικοί μας λένε, δεν θα υπάρχει ούτε καρδιοπάθεια ούτε παχυσαρκία. Κάτω από τέτοια καθοδήγηση, οι Αμερικανοί καταβροχθίζουν ψωμιά, δημητριακά και ζυμαρικά σαν να μην υπάρχει αύριο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να φτάσουν το 80% με 85% των συνολικών θερμίδων όπως υποστηρίζουν οι εξτρεμιστές των υψηλών υδατανθράκων.
Σελ-35

Η ερώτηση που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να κάνει είναι η εξής: τι συμβαίνει, όταν τρως πάρα πολλούς υδατάνθρακες;

Μόλις τα επίπεδα γλυκογόνου γεμίσουν και στο συκώτι και στους μύες, οι περιττοί υδατάνθρακες έχουν μόνο μια μοίρα: να μετατραπούν σε λίπος και να αποθηκευθούν στο λιπώδη ιστό. Με λίγα λόγια, αν και οι υδατάνθρακες από μόνοι τους δεν έχουν λίπος, οι περιττοί υδατάνθρακες καταλήγουν ως περιττό λίπος.

Αυτό δεν είναι το χειρότερο. Οποιοδήποτε γεύμα ή κολατσιό υψηλό σε υδατάνθρακες ενεργοποιεί μια ταχεία αύξηση του γλυκογόνου στο αίμα. Για να προσαρμοστεί σε αυτή την ταχεία αύξηση, το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η ινσουλίνη ρίχνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Όλα ωραία και καλά. Το πρόβλημα είναι ότι η ινσουλίνη είναι κατ’ εξοχήν αποθηκευτική ορμόνη, αναπτυγμένη για να βάζει στην άκρη τις θερμίδες των περιττών υδατανθράκων με τη μορφή λίπους, για την περίπτωση μελλοντικής πείνας. Επομένως, η ινσουλίνη που διεγείρεται από τους περιττούς υδατάνθρακες προωθεί επιθετικά τη συσσώρευση σωματικού λίπους.

Σελ-36 Ας το τοποθετήσουμε αλλιώς: τόσοι πολλοί υδατάνθρακες σημαίνουν πολλή ινσουλίνη και πολλή ινσουλίνη σε βγάζει έξω από τη Ζώνη. Έξω από τη Ζώνη, κάνεις περιττό λίπος και δεν μπορείς ν’ απαλλαγείς απ’ αυτό.
Σελ-48 Η αλήθεια είναι ότι όλες οι συμβατικές δίαιτες αγνοούν ένα ζωτικό παράγοντα: το φαγητό είναι το πιο ισχυρό φάρμακο που θα συναντήσετε ποτέ. Μαθαίνοντας, πώς να ελέγχετε τις ορμονικές αντιδράσεις στο φαγητό, είναι το διαβατήριό σας για την είσοδο και την παραμονή σας στη Ζώνη.
Σελ-49 Αυτός ο σωστός ορμονικός κώδικας – το μυστικό σας διαβατήριο για να μπείτε στη Ζώνη – βρίσκεται κρυμμένος στον άξονα ινσουλίνης-γλυκαγόνης. Η ινσουλίνη, εσείς να ξαναθυμηθείτε, είναι αποθηκευτική ορμόνη. Η δουλειά της είναι να παίρνει την περισσευούμενη γλυκόζη από τους διατροφικούς υδατάνθρακες, τα περισσευούμενα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες και να τα αποθηκεύει μέσα στους λιπώδεις ιστούς ως λίπος. Είναι επίσης βοηθητικό να σκέφτεστε την ινσουλίνη ως ορμόνη κλειδώματος: όχι μόνο αποθηκεύει λίπος στους λιπώδεις ιστούς, αλλά και κλειδώνει αυτό το αποθηκευμένο λίπος, ώστε να μη μπορεί ν’ απελευθερωθεί.
9-Πανηγυρικές Αρλούμπες
Σελ-54

Αν οι ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη ελέγχουν το σάκχαρο του αίματος, τι ελέγχει τις ορμόνες; Η απάντηση είναι: οι εικοσανοειδείς. Πραγματικά, οι εικοσανοειδείς είναι οι σούπερ ορμόνες του σώματος. Μυστηριώδεις και γρήγορες, αλλά καθ’ όλα δυνατές, οι εικοσανοειδείς κατασκευάζονται από κάθε ζωντανό κύτταρο μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι η μοριακή κόλλα που κρατά το ανθρώπινο σώμα σε ένα σύνολο.

Όχι μόνο οι εικοσανοειδείς ελέγχουν όλα τα ορμονικά συστήματα του ανθρώπου, αλλά ελέγχουν ουσιαστικά κάθε ζωτική φυσιολογική λειτουργία: το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, το κεντρικό σύστημα νεύρων, το αναπαραγωγικό σύστημα κτλ. Αν το καλοσκεφτείτε, οι εικοσανοειδείς είναι υπεύθυνες να μας κρατάνε ζωντανούς και υγιείς. Χωρίς τις εικοσανοειδείς η ζωή, όπως την ξέρουμε, θα ήταν αδύνατη.

Η οικογένεια των εικοσανοειδών περιλαμβάνει μια εκτεταμένη ποικιλία από σούπερ ορμόνες με ονόματα που μπερδεύεις τη γλώσσα σου, προσταγλανδίνες, θρομβοξάνες, λευκοτριένιες, λιποξίνες και υδροξυλιωμένα λιπαρά οξέα. Θα μιλήσω γι’ αυτά τα γκρουπ ορμονών και τις επιδράσεις τους πάνω στις ασθένειες λεπτομερώς αργότερα. Για την ώρα απλά να θυμάστε ότι οι εικοσανοειδείς είναι οι πιο ισχυροί γνωστοί στον άνθρωπο βιολογικοί παράγοντες. Ελέγξτε τις εικοσανοειδείς και θ’ ανοίξετε την πόρτα για τη Ζώνη.

Παρόλο τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι εικοσανοειδείς στη διατήρηση της ζωής και της υγείας, παραμένουν όλες άγνωστες. Ο γιατρός σας πιθανόν να μην έχει ακούσει γι’ αυτές. Μπορείτε να πάτε σε οποιαδήποτε ιατρική σχολή στη χώρα, να περπατήσετε στους διαδρόμους και να ρωτάτε οποιονδήποτε από τους καθηγητές αν έχουν ποτέ ακούσει για τις εικοσανοειδείς· μετά από ένα κενό βλέμμα, η απάντηση συνήθως είναι όχι.
(Εγώ κουφάθηκα! Εσείς?)

Σελ-55 Η αιτία γι’ αυτή την ατυχή άγνοια είναι ότι οι εικοσανοειδείς αποτελούν μέρος ενός άξονα παρακρινών και αυτοκρινών ορμονών ιδιαίτερα πολύπλοκων και ακόμα σχεδόν αόρατων. Η διάρκεια της ζωής των μετριέται σε δευτερόλεπτα, δουλεύουν σε τόσο μικρές συγκεντρώσεις που αγγίζουν τα όρια της εξαφάνισης και δεν χρησιμοποιούν την κυκλοφορία του αίματος για να φτάσουν στους ιστούς που στοχεύουν. Αυτές τις ορμόνες σπάνια τις βλέπουμε και γι’ αυτό σπάνια τις καταλαβαίνουμε.
(Πώς τις μελέτησε ο αθεόφοβος!!!)
Σελ-56

Όπως όλες οι ορμόνες, οι εικοσανοειδείς λειτουργούν ως συστήματα ελέγχου. Αλλά, όπως η ινσουλίνη και η γλυκαγόνη, οι εικοσανοειδείς επίσης έχουν αντίθετες δράσεις. Μια και οι εικοσανοειδείς είναι οι πιο ισχυρές απ’ όλα τα ορμονικά συστήματα, μια ισορροπία αυτών των αντίθετων δράσεων σημαίνει καλή υγεία και μια ανισορροπία σημαίνει ασθένεια. Δηλαδή στην πράξη: οι εικοσανοειδείς είναι το απόλυτο κυτταρικό σύστημα ελέγχου και ισορροπίας του σώματός σας.

Υπάρχει ακόμα πιο απλός τρόπος να το θέσουμε: μερικές εικοσανοειδείς είναι καλές, άλλες είναι κακές.
(Αυτή ακριβώς είναι το "Βιολογικό Θεώρημα του Μπακάλη" σε απλουστευμένη μορφή!)

Σελ-57

Ας πάρουμε τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων για παράδειγμα. Η συνάθροιση των αιμοπεταλίων είναι απλά ένας εντυπωσιακός όρος για την τάση που έχει ένας τύπος κυττάρου του αίματος γνωστός ως αιμοπετάλια να ενώνονται μαζί για να σχηματίσουν θρόμβους. Οι καλές εικοσανοειδείς εμποδίζουν τα αιμοπετάλια απ’ αυτό το σχηματισμό μεγάλων θρόμβων. Οι κακές εικοσανοειδείς προωθούν αυτόν το σχηματισμό. Όταν τα αιμοπετάλια συσσωρεύονται μαζί σε λάθος χρόνο μπορείτε να αναπτύξετε θρόμβωση του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα. Όμως αν κοπείτε, θέλετε τα αιμοπετάλια να σχηματίσουν θρόμβους γιατί αυτό ενδεχομένως θα σταματήσει την αιμορραγία σας. Αν έχετε πολύ λίγες από τις κακές εικοσανοειδείς, θα μπορούσατε να αιμορραγείτε μέχρι θανάτου.

Το ίδιο ισχύει και για την πίεση του αίματος. Οι πολλές κακές εικοσανοειδείς παροτρύνουν την υψηλή πίεση του αίματος με το να προκαλούν στένεμα στις αρτηρίες. Οι πολλές καλές εικοσανοειδείς παροτρύνουν τη χαμηλή πίεση του αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματικό σοκ.

Ότι ισχύει για τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων και την πίεση του αίματος, ισχύει επίσης για τον πόνο, τη μόλυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα κ.ο.κ.: μια ανισορροπία μεταξύ καλών και κακών εικοσανοειδών σημαίνει ασθένεια.

Σχήμα 4-1: Οι Εικοσανοειδείς ελέγχονται από το Διατροφικό Λίπος

10-Σχιζοφρενικές Καταστάσεις
Σελ-59

ΠΙΝΑΚΑΣ 4-1: Δράσεις Καλών και Κακών Εικοσανοειδών

ΚΑΛΕΣ  ΕΙΚΟΣΑΝΟΕΙΔΕΙΣ                                 ΚΑΚΕΣ  ΕΙΚΟΣΑΝΟΕΙΔΕΙΣ

Εμποδίζουν τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων       Προωθούν τη συνάθροιση των αιμοπεταλίων

Προωθούν τη διαστολή των αγγείων                     Προωθούν τη συστολή των αγγείων

Εμποδίζουν την κυτταρική αναπαραγωγή             Προωθούν την κυτταρική αναπαραγωγή

Διεγείρουν την ανοσοποιητική αντίδραση              Καταστέλλουν την ανοσοποιητική αντίδραση

Αντί-φλεγμονώδεις                                              Προδιαθέτουν φλεγμονές

Μειώνουν τη μεταβίβαση του πόνου                      Αυξάνουν τη μεταβίβαση του πόνου (και ό,τι άλλο κατεβάσει η γκλάβα τους!)

Σελ-60

Είτε θέλετε να μεταβείτε από την αρρώστια στην υγεία ή πέρα από την υγεία στην άριστη υγεία, το μοναδικό σας μονοπάτι είναι μέσω της Ζώνης. Πώς πάτε στη Ζώνη αρχικά; Είναι απίστευτα απλό: μέσω της διατροφής.

Αξίζει να πω πάλι: Αν ακολουθήσετε μια διατροφή ευνοϊκή προς τη Ζώνη, θα σας πάει στη Ζώνη και θα σας κρατήσει εκεί για την υπόλοιπη ζωή σας.

Τι είναι μια ευνοϊκή διατροφή προς τη Ζώνη; Είναι μια διατροφή στην οποία η ισορροπία των μακροθρεπτικών – πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος – είναι σφιχτά ελεγχόμενες: σε κάθε γεύμα, κάθε κολατσιό, κάθε μέρα. Τι έχει να κάνει η ισορροπία των μακροθρεπτικών με τις εικοσανοειδείς; Πρώτ’ απ’ όλα, το διατροφικό λίπος είναι η μόνη πηγή για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που είναι το χημικό υλικό χτισίματος για όλες τις εικοσανοειδείς. Στο μεταξύ, η ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων ελέγχει τον άξονα ινσουλίνης-γλυκαγόνης, ο οποίος με τη σειρά του αποφασίζει αν οι εικοσανοειδείς, που φτιάχνει το σώμα σας, είναι “καλές” ή “κακές”. Αρκετά απλό, πραγματικά.

11-Εξόφθαλμες Απάτες και Τσαρλατανισμός
Σελ-21 Ο θρυλικός παίκτης του ποδοσφαίρου Πελέ μάλλον έχει περιγράψει τη Ζώνη καλύτερα: “Αισθανόμουν μια περίεργη ηρεμία… ” έγραψε στο βιβλίο του Η Ζωή μου και το Όμορφο Παιχνίδι, “….ένα Είδος Ευφορίας. Αισθανόμουν, ότι μπορούσα να τρέξω όλη μέρα χωρίς να κουραστώ, να τριπλάρω ανάμεσα σε οποιονδήποτε από την ομάδα τους ή και όλους μαζί, ότι σχεδόν μπορούσα να περάσω ανάμεσα τους σωματικά. Αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να πληγωθώ. Ήταν ένα περίεργο συναίσθημα και κάτι που δεν είχα ξανααισθανθεί. Ίσως να ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αυτοπεποίθηση, αλλά έχω αισθανθεί αυτοπεποίθηση πολλές φορές χωρίς αυτό το περίεργο αίσθημα της άυλης ύπαρξης”.
Σελ-162-244
όλες αυτές οι 82 σελίδες
Η ΖΩΝΗ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ       
(όπως ξαναλέμε: Η "ΖΩΝΗ" ... ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ !!! Αλλά αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο!)

Κεφάλαιο 13: Η Ζώνη και η καρδιά σας 162

Επικίνδυνοι παράγοντες για την καρδιοπάθεια 164, Υπερινσουλιναιμία 164, Υψηλή πίεση του αίματος 166, Χοληστερίνη 169

Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου ΙΙ 173, Κάπνισμα και αλκοόλ 175, Αρτηριακό μπλοκάρισμα: θρομβώσεις του αίματος

και αρτηριοσκλήρωση 176, Η ασπιρίνη 180, Η ευνοϊκή προς τη Ζώνη μελέτη για το διαβήτη τύπου ΙΙ 181, Επαναστένωση 188, Η Ζώνη, οι εικοσανοειδείς και η καρδιά σας 189
Κεφάλαιο 14: Ο καρκίνος και η Ζώνη
191

Εικοσανοειδείς και καρκίνος 193, Διατροφή και καρκίνος 195, Διατροφή και καρκίνος με πρότυπο τα ζώα 197, Καρκίνος του μαστού, η διατροφή και η Ζώνη 200, Καχεξία 201
Κεφάλαιο 15: Χρόνιες ασθένειες και η Ζώνη
203

AIDS 204, Αυτοάνοσες νόσοι 212, Χρόνια κόπωση 217, Διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος 219, Αναπαραγωγικές διαταραχές 223, Χρόνιος πόνος 224, Δερματικές διαταραχές 226
Κεφάλαιο 16: Η Ζώνη και η Παράταση της Ζωής
230
Κεφάλαιο 17: Ανακεφαλαίωση
237

(και τέλος Κεφάλαιο 18, αυτό ακόμα γράφεται από τους θιασώτες της Ζώνης: Η Ζώνη και ... Καλή Ψυχή!)

 


www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί