CyberGym:  Διατροφή και Άσκηση

Πρώτη δημοσίευση  03/6/06.

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί

Προγράμματα Διατροφής - Άσκησης

Όργανα Γυμναστικής για Σπίτια

Εξοπλισμοί Γυμναστηρίων

Προβληθείτε στο CyberGym.gr


Ενδελεχής Κριτική του Βιβλίου

"Κατακτώντας τη Διατροφική Ζώνη",

υπό Μπάρυ Σηρς, έκδοση πρωτότυπου 1997,

έκδοση ελληνικής μετάφρασης από την "Δ.Κ. ΕΠΕ", Ιούνιος 2002

 

Από τον Θύμιο Περσίδη,   
Ηλ/γο-Μηχ/γο, επί είκοσι χρόνια εκδότη πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.


Όπως ακριβώς γράφονται μέσα στο βιβλίο!! (σε παρένθεση ... ψιλοσχόλια!)

1-Συνολική Άποψη
Σελίδα copyright Copyright 2002 για την ελληνική γλώσσα: "ΔΚ-ΕΠΕ"
Περιεχόμενα

Οι 76 πρώτες σελίδες αποτελούν μια "σύνδεση" με την εκδοτική επιτυχία του πρώτου βιβλίου, επεξηγώντας επιτέλους πώς τρώμε για ναμπούμε και να παραμείνουμε στην περίφημη Ζώνη.
Από τη σελ. 76 μέχρι την 120 παρουσιάζονται παραδείγματα ημερήσιων γευμάτων μιας εβδομάδας για τον "τυπικό Άμερικανό ή Έλληνα".
Από την 121 σελίδα μέχρι την 272 προσφέρονται συνταγές σύνθεσης ή μαγειρικής φαγητών με τρόπο που να ακολουθούνται και να εφαρμόζονται οι κανόνες της Διατροφικής Ζώνης.

Από τη 273 σελ. μέχρι τη 294 περιέχονται γενικές οδηγίες για το πώς να μην ξεφύγετε από τη διατροφή που σας κρατάει εντός της Ζώνης.
Από τη 295 σελ. μέχρι την 332 επαναλαμβάνονται ισχυρισμοί και επιχειρήματα πειθούς προς τους "πιστούς" της Ζώνης.
Από τη σελ. 333 μέχρι την 366 δίνονται χρήσιμοι, υποτίθεται, τρόποι και πίνακες που βοηθούν στον υπολογισμό της δοσολογίας των τροφίμων και της περιεκτικότητας σε συστατικά, ώστε να παράγονται τα κατάλληλα γεύματα.
Ακολουθολυν έξι σελίδες βιβλιογραφίας και έντεκα σελίδες ευρετηρίου.

Σελ - 12

Η μόνη σοβαρή κουβέντα:

Αυτό το βιβλίο δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές ή να αποτελέσει το υποκατάστατο ενός γιατρού.

Μολονότι το παρόν βιβλίο αφορά την τροφή, ο συγγραφέας και η εκδότρια αποποιούνται ρητώς της ευθύνης για οποιεσδήποτε παρενέργειες προκύψουν από τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς κατάλληλη ιατρική επίβλεψη.

2-Παραμύθια της Χαλιμάς
Σελ - 11 Ήλπιζα ότι γράφοντας το βιβλίο “Η Διατροφική Ζώνη” θα έκανα το πρώτο βήμα στην ανακάλυψη της «Λίθου της Ροζέτας» της διατροφής σχετικά με το πώς η τροφή επηρεάζει τις ορμονικές αντιδράσεις. Επιπλέον, ήλπιζα να προσφέρω μια ευκολοδιάβαστη σύνοψη της εργασίας μου στους υπόλοιπους ιατρικούς ερευνητές, καθώς επίσης και στον απλό κόσμο, που γνώριζε πολύ λίγα πράγματα για τις φαινομενικά αινιγματικές και σχεδόν μαγικές ορμόνες που είναι γνωστές ως εικοσανοειδείς και που, τελικά, ελέγχουν τη ζωή μας.
Σελ - 11

Προφανώς, είχα έναν σημαντικό προσωπικό λόγο γι’ αυτή την αναζήτηση της κατανόησης της Ζώνης: την προσωπική μου υγεία. Με οικογενειακό ιστορικό πρόωρων θανάτων εξαιτίας καρδιοπαθειών, ήξερα ότι δεν μπορούσα να αλλάξω τα γονίδιά μου, αλλά ίσως μπορούσα να ελέγξω την εκδήλωσή τους επηρεάζοντας τα επίπεδα των εικοσανοειδών στο σώμα μου. Ειλικρινά, ήμουν πρόθυμος να στοιχηματίσω τη ζωή μου στη Ζώνη.

Τώρα είμαι σαράντα εννιά χρόνων και το προφανές ερώτημα είναι «πώς τα πηγαίνω;». Όλοι οι καρδιαγγειακοί δείκτες λένε ότι έχω την καρδιά εικοσιπεντάχρονου.

3- Αντιεπιστημονικές Απόψεις και Αυθαίρετη Ορολογία
Σελ - 13

Τι είναι η Διατροφική Ζώνη; Είναι η ισορροπία των ορμονικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κάθε φορά που τρώτε. Ένα τέλειο ισοζύγιο: ούτε πολύ υψηλό, ούτε πολύ χαμηλό.

Όλα αυτά τα οφέλη από την παραμονή στη Ζώνη θα προκύψουν σε μια περίοδο μιας έως δύο εβδομάδων αν ακολουθήσετε τις οδηγίες αυτού του βιβλίου. Αλλά ο καλύτερος λόγος για να θέλετε να παραμείνετε στη Ζώνη σε ισόβια βάση είναι η απόκτηση της Άριστης Υγείας.

Σελ - 16 Το να τρώτε στη Ζώνη σημαίνει να αντιμετωπίζετε το φαγητό με τον ίδιο σεβασμό που θα δείχνατε για ένα φάρμακο με συνταγή γιατρού.
Σελ - 18 Αλλά το σημαντικότερο είναι πως η πρωτεΐνη είναι τόσο σημαντική γιατί διεγείρει την ορμόνη γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη έχει την αντίθετη φυσιολογική δράση από την ινσουλίνη. Στην πραγματικότητα, η γλυκαγόνη ενεργεί ως ο μεγαλύτερος ελεγκτής στην παραγωγή υπερβολικής ινσουλίνης. Η υπερβολική ινσουλίνη σας κάνει να παχαίνετε, σας κάνει να πεινάτε, σας προκαλεί πνευματική σύγχυση, μειώνει τη σωματική σας απόδοση και αυξάνει τις πιθανότητες χρόνιων ασθενειών.
Σελ - 26 Οι υδατάνθρακες δρουν ως ισχυρά φάρμακα, ένα γεγονός που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, η υπερβολική δόση προκαλεί παρενέργειες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων κάνει το σώμα σας να υπερπαράγει ινσουλίνη. Και πάρα πολύ ινσουλίνη μπορεί να σας κάνει υπέρβαρο και νωθρό, και μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
Σελ - 36

ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΛΙΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΤΕ ΛΙΠΟΣ
Δεν ονειρεύεστε. Όσο ειρωνικό και αν ακούγεται, πραγματικά χρειάζεστε λίπος για να κάψετε το λίπος. Όμως, για να έχει σημασία αυτή η φαινομενικά παράδοξη δήλωση, πρέπει να σκέφτεστε ορμονικά και όχι θερμιδικά.

Πώς μπορεί το λίπος να γίνει σύμμαχος στο κάψιμο του αποθηκευμένου σωματικού σας λίπους; Πρώτον, το εισερχόμενο διατροφικό λίπος δεν έχει καμία επίδραση στην ινσουλίνη. Οι υδατάνθρακες είναι ο βασικός παρακινητής της ινσουλίνης, κι ακόμα και η πρωτεΐνη μπορεί να έχει μικρή διεγερτική επίδραση στην ινσουλίνη, αλλά το λίπος είναι ένα μεγάλο μηδενικό όσον αφορά την έκκριση ινσουλίνης. Έτσι, η κατανάλωση λίπους δεν πρόκειται να κάνει το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος.

Δεύτερον, το λίπος επιβραδύνει την είσοδο υδατανθράκων στο αίμα. Στην ουσία, το λίπος ενεργεί ως μπάρα ελέγχου όπως σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα για να εμποδίζει την υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός με τον οποίο εισέρχονται στο αίμα οι υδατάνθρακες, τόσο πιο χαμηλή είναι η παραγωγή ινσουλίνης. Και όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα ινσουλίνης, τόσο περισσότερο θα απελευθερώσετε αποθηκευμένο σωματικό λίπος για ενέργεια. Έτσι, στην πραγματικότητα, το λίπος είναι σύμμαχός σας στην απομάκρυνση και το κάψιμο του αποθηκευμένου σωματικού λίπους για ενέργεια.

Τρίτον, το λίπος προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης χοληκυστοκινίνης (XKK) από το στομάχι. Η XKK πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο και του λέει «πάψε να τρως». Έτσι, στην ουσία, το λίπος είναι ο βασικός ορμονικός διακόπτης που σταματά την κατανάλωση τροφής.

Συνεπώς, όταν αφαιρείτε από τη διατροφή σας μεγάλο μέρος του λίπους και το αντικαθιστάτε με υδατάνθρακες, όχι μόνο στερείτε από το φαγητό τη γεύση του, αλλά αλλοιώνετε τα ορμονικά σινιάλα που σας εμποδίζουν να υπερκαταναλώνετε θερμίδες, και αυξάνετε τις πιθανότητες αποθήκευσης λίπους ανεβάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.

Σελ - 37-38

Ενώ η μείωση του κορεσμένου λίπους συνιστάται, δεν σημαίνει ότι πρέπει μαζί με τα χλωρά να καίγονται και τα ξερά. Χρειάζεστε συνεχή λήψη πολυακόρεστων λιπών, τα οποία είναι οι θεμέλιοι λίθοι για τις εικοσανοειδείς.

Τι είναι οι εικοσανοειδείς; Με απλά λόγια, είναι οι πιο ισχυρές ορμόνες στο σώμα σας. Ελέγχουν κάθε κύτταρο, κάθε όργανο, κάθε σύστημα. Μόνο ελάχιστοι γιατροί ξέρουν γι’ αυτές, πόσο μάλλον το ευρύ κοινό. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ορμόνες είναι εξαιρετικά βραχύβιες, δεν ταξιδεύουν ποτέ στο αίμα και είναι αόρατες στην επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, από μια άποψη, είναι η μοριακή κόλλα που κρατάει ενωμένο το σώμα σας, και αυτός είναι ο λόγος που το Βραβείο Νόμπελ του 1982 στην ιατρική δόθηκε για έρευνα στις εικοσανοειδείς, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ορμόνες.

Οι εικοσανοειδείς είναι οι ορμόνες που καθορίζουν αν θα πάθετε καρδιακή προσβολή, πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αν έχετε πόνο ή φλεγμονή, συν άπειρες άλλες ρυθμιστικές λειτουργίες. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα ορμονικά συστήματα, η λειτουργία τους είναι ζήτημα ισορροπίας. Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο “Η Διατροφική Ζώνη”, γνωρίζετε ότι υπάρχουν «καλές» και «κακές» εικοσανοειδείς και ότι χρειάζεστε ισορροπία

και από τους δύο τύπους για να διατηρήσετε την Άριστη Υγεία. Στην ουσία, πρέπει να διατηρήσετε μια Ζώνη εικοσανοειδών.

Και τι μπορεί να καταστρέψει αυτή την ευαίσθητη ισορροπία των εικοσανοειδών; Η υπερπαραγωγή της ινσουλίνης. Γι’ αυτό η διατήρηση σχετικά σταθερών επιπέδων της ινσουλίνης είναι τόσο σημαντική για τη Διατροφή της Ζώνης. Τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν αντίστοιχη υπερπαραγωγή ενός συγκεκριμένου πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ.

Το σώμα σας, όμως, χρειάζεται και μια μικρή ποσότητα αραχιδονικού οξέος, γιατί πάντα θα χρειάζεστε κάποια ποσότητα κακών εικοσανοειδών για να διατηρήσετε την ορμονική ισορροπία. Ωστόσο, τα ανεβασμένα επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος μπορεί να γίνουν ένα από τα πιο επικίνδυνα γεγονότα που θα αντιμετωπίσετε ποτέ. Πολλές χρόνιες ασθένειες (καρδιοπάθεια, καρκίνος, διαβήτης, αρθρίτιδα κλπ) είναι συνέπεια των ανεβασμένων επιπέδων κακών εικοσανοειδών που προέρχονται από το αραχιδονικό οξύ. Αν εισάγετε με ένεση σε ένα κουνέλι μεγάλες ποσότητες από αραχιδονικό οξύ, πεθαίνει μέσα σε λίγα λεπτά.

Σελ - 48 (Κατά τη σύνθεση των γευμάτων της Διατροφικής Ζώνης πρέπει να τηρείται η αναλογία 7 γραμ. πρωτεΐνης (ορίζεται ως 1 block πρωτεΐνης) προς 9 γραμ. υδατανθράκων (ορίζεται ως 1 block υδατανθράκων) προς 1,5 γραμ. λίπους (ορίζεται ως 1 block λίπους). Δηλαδή, τα συστατικά πρωτεΐνες προς υδατάνθρακες προς λίπος σε κάθε γεύμα πρέπει να είναι σε γραμμάρια 7 προς 9 προς 1,5 και σε block 1 προς 1 προς 1 για εύκολη υποτίθεται πρακτική εφαρμογή.)
4-Ανεπιβεβαίωτες δήθεν Ιατρικές Έρευνες, Εφαρμογές και Συμπεράσματα
Σελ - 288

Ένα από τα καλύτερα είναι η πίεση του αίματός σας. Ούτε βελόνες, ούτε αίμα. Προκύπτει πως η πίεση του αίματος είναι πολύ ευαίσθητη στην υπερινσουλιναιμία. Όταν τελειώσετε με τον έλεγχο της πιέσεως του αίματός σας, βάλτε τον ιατρό σας να σας πάρει ένα δείγμα αίματος (είναι εκπληκτικό το πόσο πιο γενναίος γίνεστε μέσα στη Ζώνη) και πείτε του ή της ότι θέλετε τις ακόλουθες εξετάσεις:

• Τριγλυκερίδια (Fasting Triglycerides)

• HDL Χοληστερίνη (HDL Cholesterol)

• Αναλογία τριγλυκεριδίων προς HDL Χοληστερίνη (Fasting Triglycerides-to-HDL-Cholesterol)

• Ινσουλίνη (Fasting insulin)

• Γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (HgA1C) (Glycosylated hemoglobin)

Αυτά είναι καθιερωμένα τεστ, αλλά τα δύο τελευταία δε γίνονται συνήθως, διότι τείνουν να είναι λίγο πιο ακριβά. Τι αποτελέσματα ζητάτε; Τα τριγλυκερίδιά σας θα πρέπει να είναι κάτω από τα 100 mg/dl και η HDL χοληστερίνη σας πρέπει να είναι περισσότερο από 50 mg/dl. Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία σας τριγλυκεριδίων προς HDL χοληστερίνη πρέπει να είναι μικρότερη από 2,0. Η ινσουλίνη σας νηστικός πρέπει να είναι λιγότερη από 10 units/ml και η HgA1C πρέπει να είναι μικρότερη από 5 τοις εκατό. Η αναλογία των τριγλυκεριδίων προς την HDL χοληστερίνη είναι ενδεικτική των επιπέδων ινσουλίνης σας. Υψηλότερη αναλογία, σημαίνει και υψηλότερη ινσουλίνη. Παρομοίως, η ινσουλίνη νηστικός σας λέει πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα της ινσουλίνης σας. Τελικά, η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη σας λέει πόσο καλά έχετε κρατήσει τον έλεγχο του σακχάρου του αίματός σας σε μακρόχρονη βάση. Όσο χαμηλότερη είναι η γλυκοζιωμένη σας αιμοσφαιρίνη, τόσο καλύτερα έχετε διατηρήσει τον έλεγχο της ινσουλίνης σας. Οι αριθμοί αυτών των κλινικών παραμέτρων σας δίνουν πολύ αντικειμενικούς στόχους για να σημειώσετε την πρόοδο σας. Με άλλα λόγια, το αίμα σας σάς λέει αν ήσασταν άτακτος ή σωστός. Αυτοί είναι οι στόχοι σας. Μπορεί να σας πάρει κάποιο χρόνο να τους φτάσετε, αλλά, αν σκέφτεστε καλύτερα, λειτουργείτε καλύτερα και φαίνεστε καλύτερα καθώς βελτιώνεστε προς αυτούς, μπορείτε να διαθέσετε το χρόνο για να τους φτάσετε.

Σελ - 289

Γιατί είναι σημαντικοί αυτοί οι αριθμοί; Επειδή δείχνουν την έκταση οποιασδήποτε υπερινσουλιναιμίας και, συνεπώς, την πιθανότητα να μετακινηθείτε εκτός Ζώνης και προς χρόνια νοσήματα. Αν τα τριγλυκερίδιά σας είναι περισσότερα από 200 mg/dl και η HDL χοληστερίνη σας είναι λιγότερη από 35 mg/dl, πηγαίνετε για μεγάλα προβλήματα, επειδή είσαστε υπερινσουλιναιμικός. Παρομοίως, εάν η ινσουλίνη είναι περισσότερη από 15 units/ml σημαίνει ότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, λόγω του ότι είστε υπερινσουλιναιμικός. Και γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη περισσότερη από 9 τοις εκατό σημαίνει πως διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, διότι είστε υπερινσουλιναιμικός.

Γιατί αυτοί οι αριθμοί σας βάζουν σε τέτοια κλινικά προβλήματα; Προκύπτει πως ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου που καθορίζει την πιθανότητα να αναπτύξετε καρδιακή πάθηση δεν είναι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης ή η υψηλή πίεση αίματος, αλλά τα ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης. Αν είστε υπερινσουλιναιμικός, θα φτιάχνετε περισσότερες ορμόνες μιας συγκεκριμένης ομάδας (π.χ. “κακές” εικοσανοειδείς) που μπορούν πραγματικά να σας κάνουν να νοσήσετε. Και αν έχετε διαβάσει τη “Διατροφική Ζώνη”. Γνωρίζετε ότι αυτό αντιπροσωπεύει πολύ μεγάλα προβλήματα.

Γιατί η ιατρική επιστήμη δε βρίσκει απλά ένα φάρμακο που να χαμηλώνει την ινσουλίνη; Στην πραγματικότητα υπάρχει τέτοιο φάρμακο: Ονομάζεται τροφή. Αν είστε υπερινσουλιναιμικός, τότε αρχίστε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Η ζωή σας εξαρτάται από αυτό.

Σελ - 319 Πολλοί κριτικοί έχουν αποκαλέσει τη “Διατροφική Ζώνη” μια διατροφή υψηλών πρωτεϊνών, πράγμα το οποίο απλά δεν είναι αλήθεια. Είναι μια διατροφή επαρκής σε πρωτεΐνες. Ούτε το να αποκαλείται η “Διατροφική Ζώνη” διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι σωστό. Στην πραγματικότητα καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες αντί για πρωτεΐνη στη “Διατροφική Ζώνη”. Είναι μια διατροφή μέτρια σε υδατάνθρακες. Ονομάζοντας τη “Διατροφική Ζώνη” ως διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη που επίσης δεν συγκρατεί το νερό. Το πραγματικό συνολικό λίπος που καταναλώνεται στη “Διατροφική Ζώνη” είναι παρόμοιο με εκείνο που καταναλώνεται σε μια τυπική διατροφή χορτοφαγίας. Μια διατροφή επαρκής σε πρωτεΐνες, μέτρια σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αυτός είναι ο ορισμός της “Διατροφικής Ζώνης”. Αυτό που προσπάθησα να προβάλω στη “Διατροφική Ζώνη” είναι η επιστημονική ίδρυση για αυτού του είδους την ορμονική διατροφή.
Σελ - 319

Αν προσπαθήσετε να ορίσετε μια ορμονικά ορθή διατροφή, τότε πρέπει καταρχάς να διευκρινίσετε τα κλινικά κριτήρια που απαιτούνται για να κριθεί η επιτυχία της. Ξεχώρισα αυτά τα κριτήρια στο Κεφάλαιο 12, αλλά επιτρέψτε μου να τα επαναλάβω. Μια ορμονικά ορθή διατροφή είναι εκείνη που έχει ως αποτέλεσμα:

1. Την απώλεια υπερβολικού σωματικού λίπους (όχι απλά βάρους).

2. Την αυξημένη ενέργεια και την ευεξία.

3. Μια μείωση στην αναλογία των τριγλυκεριδίων προς την HDL χοληστερίνη (triglycerides to HDL cholesterol).

4. Μια μείωση της ινσουλίνης.

5. Μια μείωση της γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (glycosylated hemoglobin).

Σελ - 321 Η σχέση της παχυσαρκίας, της ινσουλίνης και των καρδιακών παθήσεων αναδύεται τώρα πιο καθαρά. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (Harvard Medical School), που δημοσιεύτηκε το 1995, επέδειξε πως, αν μια γυναίκα παίρνει περισσότερα από επτά με εννέα κιλά μετά την ηλικία των δεκαοκτώ, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση. Τώρα, εφόσον αυτή η μελέτη είναι βασισμένη σε 115.000 νοσοκόμες, το μεγάλο μέγεθος του δείγματος θα πρέπει να φέρει μια εγκυρότητα. Το δημοσίευμα, που εκδόθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου (Journal of the American Medical Association), επίσης άρχιζε με αυτό το νέο “1990 οδηγίες βάρους είναι λανθασμένα καθησυχαστικές για τη μεγάλη μερίδα των γυναικών που βρίσκονται μέσα στις ισχύουσες οδηγίες, αλλά έχουν πιθανότατα αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορούν να αποφευχθούν, εξαιτίας του βάρους τους”.
Σελ - 324

Ευτυχώς, τον Φεβρουάριο του 1996, έγινε μια τέτοια μελέτη και τα αποτελέσματα αναφέρθηκαν στην Αμερικανική Εφημερίδα της Αμερικάνικης Διατροφής (American Journal of American Nutrition). Αυτή η μελέτη έλεγχε τη διατροφή σαράντα-τριών υπέρβαρων, υπερινσουλιναιμικών ασθενών, περιορίζοντάς τους σε ένα θάλαμο νοσοκομείου για έξι εβδομάδες. Η σύνθεση της διατροφής που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν ουσιαστικά ισοδύναμη με τη “Διατροφική Ζώνη”. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, οι ασθενείς μείωσαν τη γλυκόζη του αίματός τους, τα τριγλυκερίδια και την ινσουλίνη.

Τα αποτελέσματα, συγκρινόμενα με τα δεδομένα που παρουσίασα στη “Ζώνη”, τα οποία προέκυπταν από τη μελέτη μου, διεξάγονταν με υπέρβαρους, υπερινσουλιναιμικούς διαβητικούς ασθενείς Τύπου ΙΙ; Για λόγους σύγκρισης, έχω ξεχωρίσει διάφορες διατροφές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Εφημερίδα της Αμερικάνικης Διατροφής (American Journal of American Nutrition) και τη μελέτη που συνέταξα σε σύγκριση με τη “Διατροφική Ζώνη” και μια διατροφή που προτείνεται από τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαβητικών (American Diabetes Association, ADA). Τα δεδομένα παρουσιάζονται από την άποψη των διαφόρων αναλογιών πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα. Αυτή η αναλογία πρωτεΐνης προς υδατάνθρακα (π.χ., το ορμονικό σας καρμπιρατέρ), η οποία στη “Διατροφική Ζώνη” βασίζεται, ιδανικά θα έπρεπε να είναι 0,75. Τα αποτέλεσμα δείχνονται στον Πίνακα 16-1.

5-Αντιφατικά Σημεία και Ψέματα
Σελ - 319 Πολλοί κριτικοί έχουν αποκαλέσει τη “Διατροφική Ζώνη” μια διατροφή υψηλών πρωτεϊνών, πράγμα το οποίο απλά δεν είναι αλήθεια. Είναι μια διατροφή επαρκής σε πρωτεΐνες. Ούτε το να αποκαλείται η “Διατροφική Ζώνη” διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι σωστό. Στην πραγματικότητα καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες αντί για πρωτεΐνη στη “Διατροφική Ζώνη”. Είναι μια διατροφή μέτρια σε υδατάνθρακες. Ονομάζοντας τη “Διατροφική Ζώνη” ως διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη που επίσης δεν συγκρατεί το νερό. Το πραγματικό συνολικό λίπος που καταναλώνεται στη “Διατροφική Ζώνη” είναι παρόμοιο με εκείνο που καταναλώνεται σε μια τυπική διατροφή χορτοφαγίας. Μια διατροφή επαρκής σε πρωτεΐνες, μέτρια σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Αυτός είναι ο ορισμός της “Διατροφικής Ζώνης”. Αυτό που προσπάθησα να προβάλω στη “Διατροφική Ζώνη” είναι η επιστημονική ίδρυση για αυτού του είδους την ορμονική διατροφή.
6-Επικίνδυνες Προτροπές
Σελ - 44 Στην πραγματικότητα, η Διατροφή της Ζώνης είναι μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες που κυμαίνονται από 1.000 έως 1.600 την ημέρα για τα περισσότερα άτομα.
7-Ανεφάρμοστες Διαδικασίες
Σελ - 337

BLOCK ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ (Περίπου 7 γραμ. Πρωτεΐνης ανά Block) 
ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Άριστη Επιλογή (χαμηλή σε κορεσμένα λίπη)

Μοσχάρι (εκτρεφόμενο σε φάρμα ή παιχνίδι) 28,5 γραμ.

Στήθος γαλοπούλα, deli-style 42,5 γραμ.

Στήθος γαλοπούλα, χωρίς πέτσα 28,5 γραμ.

Στήθος κοτόπουλο, deli-style 43 γραμ.

Στήθος κοτόπουλο, χωρίς πέτσα 28,5 γραμ.

Καλή Επιλογή (συντηρητική σε κορεσμένα λίπη)

Αρνάκι, άπαχο 28,5 γραμ.

Γαλοπούλα μπέικον 3 λωρίδες

Γαλοπούλα, σκούρο κρέας, χωρίς πέτσα 28,5 γραμ.

Ζαμπόν μοσχάρι, άπαχο 28,5 γραμ.

Ζαμπόν, deli-style 43 γραμ.

Καναδικό μπέικον, άπαχο 28,5 γραμ. 

Κοτόπουλο, σκούρο κρέας, χωρίς πέτσα 28,5 γραμ.

Μοσχάρι 28,5 γραμ.

Μοσχάρι, άπαχα κομμάτια 28,5 γραμ.

Πάπια 43 γραμ.

Παστωμένο μοσχάρι, άπαχο 28,5 γραμ.

Χάμπουργκερ (λιγότερο από 10% λίπος) 43 γραμ.

Χοιρινό, άπαχο 28,5 γραμ.

Χοιρινό, μπριζόλα 28,5 γραμ.

Φτωχή Επιλογή (υψηλή είτε σε κορεσμένα λίπη ή σε αραχιδονικό οξύ ή και στα δύο)

Hot dog (γαλοπούλα ή κοτόπουλο) 1 κομμάτι

Hot dog (χοιρινό ή μοσχάρι) 1 κομμάτι

Kielbasa 57 γραμ.

Pepperoni 28,5 γραμ.

Μοσχάρι, κιμάς (10 με 15 τοις εκατό λίπος) 43 γραμ.

Μοσχάρι, κιμάς (πάνω από 15% λίπος)* 43 γραμ.

Μοσχάρι, λιπαρά κομμάτια* 28,5 γραμ.

Μπέικον, χοιρινό 3 λωρίδες

Σαλάμι 28,5 γραμ.

Συκώτι, κοτόπουλο* 28,5 γραμ.

Συκώτι, μοσχαρίσιο* 28,5 γραμ.

και άλλα πολλά στη συνέχεια

 

Τα 28,5 γραμ. στο αμερικάνικο βιβλίο είναι 1 ουγγιά, η οποία αντιστοιχεί σε 28,3 γραμ. Αλλά ποιός έχει τη δυνατότητα να ζυγίσει 28,5 γραμ. στο σπίτι του με τόση ακρίβεια ώστε να μην είναι 30 γραμ. αυτό που ζυγίζει? Αν όμως η ελληνική μετάφραση όλων των βιβλίων γράφει 28,5 γραμ. και όχι 30, αυτό σημαίνει ότι το 28,5 είναι σωστό και "μας βάζει στη Ζώνη", ενώ το 30 είναι λάθος και "μας βγάζει από τη Ζώνη". Όταν όμως κανείς δεν μπορεί να ζυγίσει το 28,5 (και ούτε ο ίδιος φυσικά) γίνεται αυταπόδεικτο ότι η ακρίβεια των 28,5 γραμ. είναι επιεικώς ηλίθια!

Περιττό να σας πω ότι όσοι ζυγίζατε μέχρι τώρα 30 γραμ. αντί για 28,5 είσαστε ήδη ... κλινικά νεκροί!!!

8-Χοντρές Κοτσάνες
Σελ - 23 Τρώγοντας μικρές ποσότητες πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, διανέμετε ομοιόμορφα στο σώμα σας την πρωτεΐνη που χρειάζεστε, σαν να χρησιμοποιούσατε έναν ενδοφλέβιο ορό.
Σελ - 67    

Ακροβασίες εντυπωσιασμού και πυροτεχνημάτων εκτελεί ο συγγραφέας Μπάρυ Σηρς μη διστάζοντας να "χτυπάει" ακόμα και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται στα πλέον πρόσφατα και υπερσίγουρα ιατρικά συνέδρια και τα συμπεράσματά τους.

Το σκεπτικό είναι φανερό: Στοχεύουν στα κορόιδα που θα σκεφθούν:

"Πω, πω, αυτός είναι θεός, ρε! Κοίτα πως διάλυσε το Υπουργείο Υγείας!
Μπάρυ Σηρς θα τρώμε από 'δώ και πέρα !!!"

Και δόξα τω Θεό, τα κορόιδα αυτά είναι αρκετά για να τον κάνουν πλούσιο!!!

9-Πανηγυρικές Αρλούμπες από το κεφάλαιο "Ιστορίες από τη Ζώνη" (σελ - 310) γραμμένες από τους θρασύτατους Μπάρυ Σηρς, ο οποίος δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο!!!
Σελ - 310 Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο τρομακτικό από μια μεταμόσχευση οργάνου. Τη μόνη φορά που πρέπει να υποστείτε κάτι τέτοιο είναι όταν είστε κυριολεκτικά μέρες πριν τον θάνατο. Σκεφτείτε την ιστορία της Mary P., της οποίας η ικανότητα των πνευμόνων ήταν τόσο διακινδυνευμένη που χρειάστηκε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων απλά και μόνο για να επιβιώσει. Τον τελευταίο χρόνο άρχισε να ακολουθεί τη “Διατροφική Ζώνη” και κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο ποδηλατικό γεγονός των 20 χιλιομέτρων στους Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχευθέντων του 1995. Σήμερα, ποδηλατεί συχνά σε αγώνες 100 και περισσότερων μιλίων στην ηλικία των σαράντα εννέα ετών. Βοηθάει το ότι βρίσκεται στη Ζώνη; Η Mary αυτό πιστεύει.
Σελ - 311

Σκεφτείτε την ιστορία του Willard H.., ενός επιβιώσαντος από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος έγραψε:

"Μόλις γύρισα από τη Mayo Clinic όπου πηγαίνω για την ετήσια εξέτασή μου. Όλα μου τα τεστ ήταν μια χαρά. Το PSA μου [μια εξέταση για καρκίνο του προστάτη] είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Η χοληστερίνη μου έχει συνεχίσει να μειώνεται από τα 210 στα 150. Ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε εσάς και τη “Ζώνη”. Μίλησα με τον γιατρό μου σχετικά με τη “Διατροφική Ζώνη”. Δεν ήταν ειδικοί στη διατροφή, αλλά είπαν πως το έβρισκαν πολύ καλό πρόγραμμα. Ούτε η ενθάρρυνση, ούτε η αποθάρρυνσή τους θα έκανε τη διαφορά για μένα. Είμαι στο πρόγραμμά σας εφ όρου ζωής. Έχω άκρως την πεποίθηση πως το πρόγραμμά σας κράτησε το PSA μου στο κάτω άκρο της κλίμακας."

Σελ - 311

Η κατάκτηση της Ζώνης έχει να κάνει με όλη αυτή τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Αυτός είναι ο λόγος γιατί μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό το γράμμα που πήρα από την Joan S.., η οποία έγραψε:

"Αυτή η “ανίατη” πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας αντιστρέφεται μετά από δεκαέξι χρόνια. Νιώθω σα να ζω ένα όνειρο. Χαίρομαι που κράτησα καθημερινές σημειώσεις, γιατί μοιάζει απίστευτο. Όλο τσιμπάω τον εαυτό μου."

Σελ - 311

Αυτό που είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι τα γράμματα από άτομα που έχουν πάρει φάρμακα για δεκαετίες, όπως η Louise P.., η οποία έγραψε τα ακόλουθα:

"Εδώ και 40 χρόνια παίρνω χάπια για τον θυρεοειδή και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επιπλέον, είχα υψηλή πίεση στα 180/95 που μπορούσε να ελεγχθεί μόνο με φάρμακα. Εφόσον κατανόησα τη σύλληψή σας που ανήκει στη Ζώνη και εφήρμοσα τις αρχές της, είμαι ένα υγιές άτομο που δεν παίρνει πια χάπια για τον θυρεοειδή, ούτε αντικαταθλιπτικά, ούτε φάρμακα για την υπέρταση, αφού η πίεσή μου είναι τώρα 120/70. Σας ευχαριστώ με την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη για την αναστήλωση της υγείας μου, μέσα από τη διατροφική σας καθοδήγηση. Και ο σύζυγος και τα παιδιά μου νιώθουν το ίδιο."

Σελ - 312

Οι μειώσεις στην πίεση του αίματος είναι κοινές, όπως έγραψε ο Steve W.:

"Προσπάθησα το πρόγραμμά σας και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Η πίεσή μου ήταν 132/103. Ακόμα και αφού έκοψα τα γλυκά και κατέβασα το βάρος μου στα 79 κιλά, η πίεση μου δεν είχε αλλάξει. Μετά από 45 μέρες στη “Διατροφική Ζώνη”, το βάρος μου είναι στα 73 κιλά, αλλά η πίεσή μου έχει πέσει στα 103/73. Υποθέτω ότι μπορείτε να πείτε πως πιθανόν μου σώσατε τη ζωή. Λυπάμαι που έπρεπε να εγκαταλείψω τόσα αγαπημένα μου πράγματα, όπως το ψωμί, την πίτσα και το ρύζι. Αλλά αναπτύσσω νέα αγαπημένα φαγητά όπως τα κεράσια, τα ροδάκινα, τα βατόμουρα, το στήθος γαλοπούλας και άλλα. Υποθέτω πως το τίμημα που πληρώνει κανείς είναι πολύ μικρό για να ζήσει περισσότερο καλύτερα."

Σελ - 312

Έλαβα επίσης ένα γράμμα από τον Pat G., ο οποίος έγραψε:

"Ζύγιζα 95 κιλά και ήμουν διαβητικός Τύπου ΙΙ. Το μυαλό μου ήταν πάντα θολωμένο από τη χρήση των φαρμάκων. Μετά από 4 μήνες στη “Διατροφική Ζώνη”, έχω χάσει 19 κιλά, νιώθω υπέροχα. Το σώμα μου ακόμα αλλάζει. Οι μυς μου αναπτύσσονται και γίνονται πιο τονωμένοι ενώ χάνω λίπος. Δεν παίρνω φάρμακα. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου συνεχίζουν να παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Πονάω πολύ λίγο, αν και καθόλου, τώρα από την πλάτη και το πόδι μου. Ο γιατρός μου δεν μπορεί να το πιστέψει."

Σελ - 312

Η εμπειρία του Pat στη Ζώνη, με τον προκύπτοντα έλεγχο του σακχάρου του αίματος, δε διαφέρει από εκείνη πολλών άλλων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της Elisa L., η οποία έγραψε:

"Κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου, ανέπτυξα μια περίεργη γεύση από πριονίδι στο στόμα μου και πόνο σαν βελονιές στο συκώτι μου, καθώς και μια μικρή ποσότητα αφρού στα ούρα μου. Αποφάσισα να πάω στον ιατρό μου και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματός μου τον Οκτώβριο στις 13 έδειξαν επίπεδα γλυκόζης του αίματος 288 και φλεγμονή του ήπατος. Μου έγραψε φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη και μου είπε να ξαναπάω μετά από 6 εβδομάδες για μιά άλλη εξέταση. Το ζύγιασα σοβαρά αν θα έπρεπε να προσπαθήσω τη “Διατροφική Ζώνη” σας και όχι την αγωγή. Το ανέφερα αυτό στον ιατρό μου, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, δε χάρηκε καθόλου. Διαπραγματεύτηκα μαζί του τέσσερις δοκιμαστικές εβδομάδες. Παραδέχτηκα ότι είχα κακομεταχειριστεί το σώμα μου τα τελευταία 40 χρόνια (τώρα είμαι 71), και ήθελα συνεπώς να δώσω στο σώμα μου μια ευκαιρία να αναρρώσει. Απίστευτα φοβισμένη, ακολούθησα κατά γράμμα τη “Διατροφική Ζώνη”. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, τα τεστ γλυκόζης του αίματός μου ήταν 103, εντελώς φυσιολογική. Μετά, επίτηδες, βγήκα για λίγο από τη “Διατροφική Ζώνη” και μια εβδομάδα αργότερα το σάκχαρο του αίματός μου είχε ανέβει στα 126. Ειλικρινά νιώθω ότι η τροφή πρέπει να θεωρείται φάρμακο."

Σελ - 313

Η απαλλαγή από τον πόνο είναι κρίσιμη για την ποιότητα της ζωής. Γι’ αυτό χάρηκα που έλαβα ένα γράμμα από την Belinda D. Η Belinda είναι μια επαγγελματίας στη φροντίδα της υγείας, η οποία, όχι μόνο ήταν υπέρβαρη, αλλά και υπέφερε από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς άγχους, που είχαν απαιτήσει τρία διαφορετικά χειρουργεία. Ακόμα έπαιρνε δεκαοκτώ ασπιρίνες την ημέρα για να ανακουφίσει τον πόνο της. Στο γράμμα της η Belinda έγραφε:

"Όταν σήκωσα το βιβλίο σας στο βιβλιοπωλείο, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να το ξαναβάλω πίσω στο ράφι και να ανανεώσω την υπόσχεσή μου να μην προσπαθήσω με ένα πρόγραμμα διατροφής. Αυτό που με έκανε να σταματήσω και να αγοράσω το βιβλίο ήταν ένα τμήμα που διάβασα σχετικά με τον χρόνιο πόνο και την αρθρίτιδα. Σε εκείνη τη φάση, ήμουν έτοιμη να δοκιμάσω τα πάντα. Μέσα σε ένα μήνα που ακολουθούσα τη “Διατροφική Ζώνη”, τα επίπεδα πόνου μου μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που σταμάτησα να παίρνω όλα τα φάρμακα και πραγματικά επέστρεψα στη βασική ζωή χωρίς τον πόνο. Η απώλεια βάρους που είχα, ήταν ένα επιπλέον κέρδος στον τρόπο που νιώθω. Πληροφοριακά, έχω χάσει 18 κιλά τους τελευταίους πέντε μήνες. Έχω ακόμα δρόμο, αλλά δεν έχω άγχος για την επίτευξη του ιδανικού μου βάρους. Ο σύζυγός μου είναι εξίσου επιτυχημένος στη Ζώνη. Έχει επιστρέψει στο ιδανικό του βάρος των 81 κιλών (από τα 100) και είναι σα να είμαι με νέο άντρα στο σπίτι. Η μεγαλύτερη βελτίωση έχει γίνει στη συναισθηματική του κατάσταση. Ευχαριστούμε και πάλι για τη δουλειά σας και που εκδώσατε τις πληροφορίες σας με τόσο σαφή και σωστό τρόπο."

Σελ - 314

Αλλά τι γίνεται με τα υπέρβαρα άτομα, που χρησιμοποιούν την άσκηση για να χάσουν βάρος; Σκεφτείτε τον Steve W., ο οποίος τρία χρόνια πριν ζύγιζε 143 κιλά. Αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του, ο Steve άρχισε να κάνει ποδήλατο και τρέξιμο 1,5 ώρα την ημέρα και επέμεινε σε μια διατροφή 1.000 θερμίδων – πλούσια σε υδατάνθρακες και φτωχή σε λίπος. Μέσα σε ένα χρόνο, είχε φτάσει τα 114 κιλά. Για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, έκανε την ίδια άσκηση και τη διατροφή υψηλών υδατανθράκων και χαμηλού λίπους και δε γινόταν τίποτα. Το βάρος του παρέμενε το ίδιο. Όπως μου έγραψε σε ένα γράμμα:

"Παρατήρησα το βιβλίο σας αυτό το περασμένο καλοκαίρι μια μέρα, σε ένα βιβλιοπωλείο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο λογικός ακουγόσασταν. Πραγματικά, ελάττωσα την άσκησή μου και προσέθεσα λίπος στη διατροφή μου. Εφήρμοσα την τεχνολογία σας και το βάρος μου έπεσε. Τώρα έχω πέσει στα 94 κιλά και κατευθύνομαι προς τον τελικό μου στόχο, τα 80. Εκτός από όλα αυτά, νιώθω ενεργητικός, ενώ σε κάθε άλλη διατροφή ένιωθα πάντα πολύ ξερός. Η Ζώνη απλά δουλεύει τέλεια."

Σελ - 314

Ίσως το καλύτερο συνοπτικό γράμμα ήρθε από τον Len D.:

"Συνήθως δε γράφω φανατικά γράμματα, αλλά αφού διάβασα για τα αποτελέσματα της έρευνάς σας στους New York Times, παρακινήθηκα αρκετά ώστε να αγοράσω το βιβλίο. Το να πω ότι είναι η καλύτερα έρευνα υγείας που έχω διαβάσει θα ήταν υποτίμηση. Καθώς διάβαζα το βιβλίο, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν το γράψατε συγκεκριμένα για μένα. Το βιβλίο σας ήταν μια αποκάλυψη για μένα και έκανε απίστευτη αίσθηση. Το σωματικό λίπος που δεν μπορούσα να χάσω άρχισε να λιώνει μετά από τρεις μέρες περίπου στη “Διατροφική Ζώνη”. Οι επιθυμίες εξαφανίστηκαν και βρήκα τον εαυτό μου να είναι σε θέση να φάει 86 γραμ. παγωτό και να μην επιθυμώ το υπόλοιπο κουτί. Είχα να φαω αληθινό παγωτό χρόνια. Με κίνδυνο να ακουστώ τελείως δραματικός, ήσασταν ο αποφασιστικός παράγοντας στο να επανακτήσω τον αυτοέλεγχό μου και είναι τόσο πανίσχυρο συναίσθημα που ένιωθα εξαναγκασμένος να σας γράψω για να σας ευχαριστήσω προσωπικά. Μπορεί να ακούγομαι σαν διαφημιστής της τηλεόρασης, αλλά η ενέργειά μου έχει τριπλασιαστεί, τα ρούχα μου έπρεπε να στενέψουν προκειμένου να μου εφαρμόζουν, κοιμάμαι καλύτερα από ό,τι είχα να κοιμηθώ εδώ και χρόνια και ζω μια βαθυστόχαστη αλλαγή στον τρόπο που κοιτάω την τροφή. Η τροφή δεν είναι πλέον ανταμοιβή για μένα. Ακόμα μου αρέσει να τρωω αλλά η τροφή έχει γίνει ένα απαραίτητο καύσιμο που πρέπει να αναμιχθεί σωστά για τη μέγιστη απόδοση ενέργειας και υγείας. Η σύγκρισή που κάνετε μεταξύ τροφής και φαρμάκου είναι ευφυής κι όμως τόσο απλή. Γιατί εγώ δεν έκανα αυτή τη σύνδεση; Εύχομαι να συνεχίσετε την επιτυχία στη σταυροφορία σας και παρακαλώ προσθέστε το όνομά μου στη λίστα των ατόμων που είδαν το φως."

10-Σχιζοφρενικές Καταστάσεις
Σελ - 15 Από τη στιγμή που θα καταλάβετε τι είναι η Ζώνη και πώς λειτουργεί, θα καταλάβετε επίσης ότι, ουσιαστικά, κάθε διατροφική σύσταση που έχει γίνει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εξέχοντες ειδικούς επί της διατροφής είναι ορμονικά εντελώς εσφαλμένη. Τι συστήνουν; Την υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή. Δυστυχώς, αυτές οι Αρχές φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει πως ο καλύτερος τρόπος να παχύνεις τα βοοειδή είναι να τα ταΐζεις με τεράστιες ποσότητες σιτηρών χαμηλών σε λίπος.

www.cybergym.gr    

Αρχική     Επικαιρότητα     Εξοπλισμοί